itsehallintoalue 30.12.2015

» Joulupuuroa ja Sote-soppaa

Sitä on taas kerran selvitty voittajana jouluhysteriasta ja joulupuuron aiheuttama ähkykin alkaa helpottaa. Tänä jouluna puuro nautittiin vielä perinteisesti rusinasopan kanssa, vaikka trendikästä olisi varmaan ollut lorauttaa puuron päälle aitoa Sote-soppaa.

Syksyn mittaan alkoi tuo Sote-sopan keittäminen kiinnostaa enemmän myös meitä virkapukuisia, kun sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ilmoitti julkisesti, että pelastustoimen rakenneuudistusta viedään eteenpäin tulevien Sote-ratkaisujen kautta. Jännityksellä sitten odoteltiinkin tripla ässän päätöstä, miten jouluhimmelihallintoa tullaan jatkossa keventämään. Lopputulos saatiinkin sorvattua selkeäksi kuin pilvetön taivas. Hallitus pysyi pystyssä ja median eteen marssi kolme tyytyväistä ministeriä win-win –tunnelmissa. Enää ei puhuttu vain Sote-ratkaisusta, vaan itsehallintouudistuksesta. Hallinto-oppineet ja muut asiaan vihkiytyneet tosin olivat vähän ihmeissään siitä mitä nyt päätettiin. Kaikki selviää aikanaan. 😉

Yhtenä muutoksen kohteena hallituksen tiedonannossa oli siis pelastustoimi, joka siirtyy uudistuksessa kunnilta itsehallintoalueen hoidettavaksi. Pelastustoimi siirtyy kuin huomaamatta kunnilta valtiolle, koska ainakin alussa on kaavailtu itsehallintoalueiden rahoituksen tulevan valtion budjetista. Näin ministeriö saa kauan kaipaamansa valvontajänteen pelastuslaitoksiin. Valvontajänteen, jota toisaalta on kaivattu, mutta enemmän ehkä pelätty. Kuten Sote-palveluidenkin osalta, niin pelastustoimen osaltakin on mahdollista, että palvelut tuotetaan itsehallintoaluetta laajemmalla alueella. Pääkaupunkiseudulta kantautui jo tietoa, että siellä neljä pelastuslaitosta olisi laittamassa lusikat samaan laatikkoon, jolloin muodostuisi noin miljoonan asukkaan palveluista vastaava pelastuslaitos – toivottavasti tämä ei anna suuntaviivaa muiden pelastuslaitosten rajojen piirrolle. Ministeriö on asettanut uudistushankkeelle työryhmiä, jotka vastaavat uudistuksen valmistelusta niin lainsäädännön, pelastustoimen ja varautumisen ja tietojärjestelmien osalta, joten perästä kuuluu.

Vuosi 2015 jää historiaan myös ”pakolaiskriisistä”. Turvapaikan hakijoiden määrä kääntyi voimakkaaseen kasvuun, mikä toi monia haasteita koko yhteiskunnalle. Myös pelastustoimi on ollut talkoissa mukana ja tulee olemaan myös jatkossa. Työtä on riittänyt niin vastaanottokeskusten ja hätämajoituspaikkojen turvallisuustyössä kuin turvallisuusviestinnässä. Valitettavasti myös lieveilmiöt ja suoranaiset rikokset ovat työllistäneet pelastustoimea eri puolilla maata. Satakuntakaan ei ole säästynyt näiltä tuhotöiltä, vaan ainakin Niinisalossa ja Raumalla tulevia vastaanottokeskuksia kohtaan on ”isketty”.

Loppuun vielä varoituksen sana tulevasta vuodenvaiheesta: Kun juhlistatte vuoden vaihtumista raketein ja pommein, niin poksauttakaa ensin ne ilotulitteet ja sitten vasta se kuohujuoma. Koska lumi antaa odottaa itseään, niin rakettien tuennat huolella – se tyhjäksi juotu kossupullo ei nyt vain toimi. Ja muistakaa suojata silmät, jotta voitte katsella ensi vuoteen avoimin mielin. Turvallisuustieto ilotulitteista: www.tukes.fi
Kiitos kuluneesta vuodesta ja toivotan oikein hyvää ja turvallista vuotta 2016 kaikille!

Ekku

Jaa artikkeli

Lue lisää