heikot jäät 13.1.2016

» Uusi vuosi, pakkanen ja tutut ilmiöt, sillä historia toistaa itseään…

Vuosi vaihtui ja pakkaset saapuivat Satakuntaankin. Kalenterin mukaan näin pitää ollakin, mutta jotkut asiat toistuvat vuodesta toiseen. Nimittäin heikot jäät ”yllättävät” luistelijoita ja muita jäällä liikkujia siten, että he saavat kylmän kylvyn. Näin siis siinä tapauksessa, että kaikki päättyy onnellisesti. Vaikka paikoitellen jäät jo kantavat, siitä huolimatta pysykää hyvät ihmiset pois heikoilta jäiltä! Jos huomaat jonkun tippuneen jäihin/veden varaan, soita 112.

Joutsen_jäisessä ympäristössäToinen ehkä hieman enemmän ihmetystä aiheuttava asia on ”jäätyneet joutsenet”. Pelastuslaitoksen yksiköt saavat tehtäviä aina pakkasjakson alkaessa jäätyneistä joutsenista, joita sitten lähdetään ihmettelemään mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Lähes aina samalla lopputuloksella, että joutsen pitää meitä ”pilkkanaan” ja päästää lähelle ja toteaa, että minä uinkin kauemmas, ettekä kiinni saa. :) Toki pitää aina muistaa, että joskus eläin voi olla pulassakin, mutta ohjeena sanottakoon, että eläintä kannattaa seurata hieman pidemmän aikaa, jolloin voi huomata sen liikkuvan aina välillä eikä sillä ole mitään hätää. Tässäkin tapauksessa olemme kiinnostuneita tarkasta paikasta, jotta osaamme perille ja hätäkeskus voi hälyttää tarkoituksenmukaisimman yksikön kohteeseen.

946130_10207391769746861_5373041509966800757_nKolmas pakkasjaksoon liittyvä tapahtuma on kaikennäköiset putkirikot, joita pelastuslaitoksen tehtäväluetteloon tulee jokaisen kovemman pakkasjakson aikana. Putkirikkoja tulee monenlaisia, sillä putket voivat haljeta maan alla, niin runkovesiputkia tai kiinteistöön tulevia taloliittymän putkia sekä kiinteistössä sisällä olevia putkistoja. Rikkoutuneen putken koon, paineen ja havaitsemiseen kuluneen ajan summasta muodostuu vesimäärä, joka aiheuttaa tapauskohtaisesti vielä lisää vahinkoa. Pelastuslaitoksen tehtävänä on pääsääntöisesti lisävahinkojen estäminen ja tilanteen vakauttaminen. Loppukuivaus ja remontointi kuuluvat kohteen omistajalle tai jossain tapauksissa aiheuttajalle. Vinkkinä putkirikkojen välttämiseksi voisi kertoa, että tarkastakaa kylmillään olevat kiinteistöt ja tarvittaessa katkaiskaa kiinteistöstä vesi, jos sille ei ole tarvetta talvisin (selvitä tarkemmat tiedot/ohjeet omalta vesilaitokselta). Neljäs tapahtuma liittyy oleellisesti edelliseen, sillä jäätyneiden putkien sulattajat saavat aikaan tulipaloja putkisulatusten seurauksena. Keinot sulatukseen ovat monet ja ainahan sitä pitää itse kokeilla, jos vaikka kotikonstein onnistuu. Aina tämä ei onnistu ja huomataan, että nyt tulee savua rakenteista ja sitten on jo kova kiire. Lämpö johtuu kupariputkea pitkin helposti hieman pidemmälle ja saa syttymän aikaiseksi eri kohdassa mitä voisi edes ajatella.

Loppuun voisi vielä todeta, että valtion kiskoilla kulkevalla kalustolla on myös toisinaan pakkas- ja lumiongelmia. :)

Hyvää ja turvallista vuotta kaikille lukijoille!

Marko

Jaa artikkeli

Lue lisää