eläinsuojelulaki 22.3.2016

» Eläimet hädässä

Hädässä olevaa eläintä, myös luonnonvaraista, velvoittavat auttamaan eläinsuojelulaki, luonnonsuojelulaki, metsästyslaki ja pelastuslaki (rinnastaa omaisuuteen, luonnonvaraisella eläimellä omistaja on valtio). Kiireettömissä eläintehtävissä ensisijainen ilmoituspaikka on pelastuslaitos, Satakunnassa pelastuslaitoksen tilannekeskus (tike), kiireellisissä 112. Lain mukaan eläintehtävien vastaanotosta ei voi kieltäytyä.

Mutaan uponnut peura nostettiin kaivinkoneen avustuksella.

Mutaan uponnut peura nostettiin kaivinkoneen avustuksella.

Tärkeintä on muistaa, ettei pelastajasta saa tulla uutta pelastettavaa. Vaikka halu auttaa hädässä olevaa eläintä olisikin kova, täytyy varmistaa ettei auttaja itse loukkaannu tai kuole. Ikävän usein pelastustoimi törmää esim. tilanteisiin, joissa omistaja menee pelastamaan koiraansa avannosta hukkuen itse samaan aikaan, kun koira selviää itse ylös. Lisäksi pelastettava eleäin ei läheskään aina edes ymmärrä, että ihminen haluaa auttaa. Usein onkin siis parempi vaihtoehto, että tilanteen menee hoitamaan koulutettu ja hyvin varusteltu pelastusyksikkö kuin avulias kansalainen.

Kissa puussa on legendaarinen sarjakuvista tuttu pelastustehtävä. Suurin osa kissoista tulee alas itse, kunhan vain tilanteen annetaan rauhoittua. Eläinlääkäreiden antama ohje on, että kissan annetaan olla puussa 3vrk ja jos se ei siihen mennessä ole tullut itse alas, se käydään hakemassa. Jos kissa on selvästi kiinni puussa esim. kaulapannastaan, tulee ilmoittaa asiasta heti joko tilannekeskukseen tai toissijaisesti 112:een, tällöin viranomaisella on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin. Mikäli kissa ei ole puussa kiinni, tulee tilanteen antaa rauhoittua ja odottaa, että kissa tulee itse alas. Mikäli kissa ei ole 3 vrk:n jälkeenkään tullut itse alas, otetaan yhteyttä tikeen tai vaihtoehtoisesti 112:een.

 

Nälkiintyneelle huuhkajalle energiaa

Nälkiintyneelle huuhkajalle energiaa

Joutsen tai muu lintu jäissä on tehtävä, joita tulee pelastuslaitoksille paljon ja joista noin 99% on vääriä. Terve lintu ei jäädy kiinni, mutta linnut makaavat usein jäällä liikkumatta useita tunteja, jolloin helposti näyttää siltä, että lintu on jäätynyt kiinni. Tapauksessa, jossa epäilee linnun jäätyneen kiinni, tulisi seurata tilannetta vähintään 6h:n ajan ja vasta tämän jälkeen, jos lintu ei ole liikkunut, soittaa apua. Jos lintu selvästi rimpuilee ja räpistelee muttei pääse liikkeelle, tulee kuitenkin apua soittaa heti.

Eläintenpoikasista tulee ilmoituksia keväisin. Yleensä poikanen on jätetty yksin emon hakiessa sille ruokaa, esim. jänis käy ruokkimassa poikastaan vain muutaman kerran vrk:ssa ja lopun ajan poikanen kyhjöttää piilossaan. Mikäli avulias ihminen menee hoitamaan poikasta tai siirtämään sitä, tarttuu poikaseen ihmisen haju, joka monesti saa emon hylkäämään poikasen. Eläinten poikasiin saa koskea vain, jos poikanen on selvästi hädässä. Hädän huomaa useimmiten siitä, että poikanen on säkkimäisen laiha ja saattaa jopa itse hakeutua ihmisen luokse. Näillä poikasilla nälkiintyminen on jo pitkällä ja ennuste ihmisen hoidossakin erittäin huono.

 

Tero Järvelä

palomestari

 

 

Jaa artikkeli

Lue lisää