Legojen avulla voidaan kouluttaa päätöksentekoa.
Christoffer Ericsson on pitänyt ”Ensihoidon Lego Masterseja” jo parin vuoden ajan. Suurelle ensihoitoyleisölle sitä tarjoiltiin FinnEMin konferenssissa Joensuussa (2022), jossa osallistujat olivat ihmeissään kun Ericsson ja Iiro Nahkamäki kaivoivat esiin Lego-palikat ja aloittivat päätöksentekotyöpajan.
Legojen avulla käydyssä päätöksentekotyöpajassa ryhmästä yksi sai eteensä yksinkertaisen Lego-rakennelman ja lopuille osallistujille annettiin rakennelman valmistamiseen tarvittavat palikat pussissa.
Mallirakennelman eteensä saaneen tehtävänä oli suusanallisesti kertoa, miten palaset tulisi asetella, jotta rakentajat päätyisivät valmiin mallikappaleen kanssa samanlaiseen lopputulokseen.
”Legot ovat tulleet jokaiselle jossain vaiheessa elämää enemmän tai vähemmän tutuiksi, joten tämän harjoitteen tekeminen ei vaadi mitään lähtötasoa miltään alalta. Siksi tämä sopiikin mille tahansa ryhmälle ammattitaustasta riippumatta”, Ericsson sanoo.
Hän kertoo, että Legojen esiin ottaminen saa toisinaan aikaan spontaaneja ”Yes!”-huutoja. Oikeanlaiseen lopputulokseen pääseminen ei silti ole aina niin helppoa.
”FinnEMin pajassa erään ryhmän ohjaaja totesi, että: Onko meillä nyt oikeasti muka samat Lego-palikat”, Ericsson nauraa ja kertoo että epäilys on kovin tyypillinen näitä harjoitteita tehtäessä. Joskus käy niinkin, että mallikappaleena olevasta autosta syntyy selitettynä vene. Ei se niin helppoa ole.
”Menetelmällä voi harjoitella tiimin yhteisen mielikuvan rakentamista ja ylläpitämistä. Se sopii myös tiimin psykologisen turvallisuuden luomisen tai johtamisen harjoitteluun. Alun perin sillä on treenattu parityöskentelyn kommunikaatiota.”
Ericsson on harjoituttanut opiskelijoitaan menetelmän avulla jo parin vuoden ajan.
Teksti ja kuva Marko Partanen