SYSTOLE 18.6.2023

”Hei, ootko sä se tiktokkaaja?

Skygrly eli Jenni Mikkola kotistudiossaan Rovaniemellä. ”TikTok-sisällöt keskittyvät huumoriin, mutta vakavammatkin videot, kuten terveysvalistus, ovat lisääntyneet. Monet yritykset ja jotkut pelastuslaitoksetkin ovat tulleet mukaan.”

Skygrly eli Jenni Mikkola kotistudiossaan Rovaniemellä. ”TikTok-sisällöt keskittyvät huumoriin, mutta vakavammatkin videot, kuten terveysvalistus, ovat lisääntyneet. Monet yritykset ja jotkut pelastuslaitoksetkin ovat tulleet mukaan.”

”Joo, olen”, ensihoitaja Jenni Mikkola vastaa ja jatkaa hoitotyötään ambulanssissa. Varsinkin nuoriso tunnistaa hänet TikTokissa suositun Skygrly-tilin ensihoitajahahmona. Ehkä he ihmettelevät, kun Mikkola ei olekaan nyt Uunon tai Jopen äänellä hölmöilevä hahmo, vaan asiallinen ja ammattitaitoinen ensihoitaja. ”On hyvä, että he näkevät, etten ole oikeasti pelle, vaan kyseessä on kaksi eri roolia.”

Rovaniemeläinen ensihoitaja Jenni Mikkola on tunnettu hahmo TikTok-sovelluksessa. Mitä lapset edellä, sitä äiti perässä, vai miten se vanha sanonta menikään. Lasten ilon innoittamana syntyi Mikkolan Skygrly-tili, joka on kerännyt yli 96 000 seuraajaa ja suosituin video on kerännyt yli 700 000 katsojaa.

Kamera käy vain kotona

Mikkolalle on tärkeää, että pelleily tapahtuu kokonaisuudessaan vapaa-ajalla ja ensihoitajan työ hoidetaan niin hyvin kuin osataan. Monia saattaa hämmentää, kun TikTokista katsottuna näyttää siltä, että videot tehdään työvaatteet päällä ja työpaikalla ambulanssissa. Niin ei kuitenkaan ole. Mikkola on ladannut videoihinsa taustaksi valokuvan ambulanssin sisältä. Hän kuvaa kaikki videonsa kotona, kylläkin työvaatteet päällä.

Haaveista totta

Mikkola toteuttaa TikTokissa pitkäaikaista haavettaan.
”Olen aina ollut kiinnostunut näyttelemisestä, mutta se on jäänyt haaveeksi. TikTokissa saan tavallaan näytellä.”
Suurimman osan videoistaan Mikkola on tehnyt lip syncina, eli liikuttamalla huuliaan valmiin äänen mukaisesti. Eräässä lip sync -videossa Mikkola vääntää rautalangasta opiskelijalle lääkelaskua, joka ei lopultakaan mene perille. Sen on nähnyt yli puoli miljoonaa katsojaa. Mikkolan oma suosikki on video, jossa ensihoitaja selvittää iäkkäältä potilaalta saamaansa osumaa.

Ääni synnyttää idean

Mikkolan videot syntyvät TikTokia selaillessa.
”Yleensä kuulen sieltä äänen, jonka pystyn soveltamaan ensihoitoon.”
Joskus äänitiedostoissa kiroillaan paljon, ja Mikkola on saanut siitä palautettakin. Ne kuuluvat kuitenkin alkuperäiseen äänikokonaisuuteen, joka ei välttämättä toimi, jos sitä ryhdytään leikkaamaan.

Monet ihmiset kiittelevät ja pyytävät Mikkolaa tekemään jonkun tietyn äänen videoksi.
”Kommenttien perusteella osaan lip syncata ja minuilla on ilmeikkäät kasvot.”
Mikkola tiktokkaa, koska se on hauskaa ja hän on jäänyt siihen koukkuun.

Teksti Marko Partanen
Kuva Jenni Mikkolan albumi

Juttu on julkaistu alun perin Systole 1/2022 lehdessä.

Lue lisää