Yleinen 4.9.2023

Etelä-Suomen ambulanssipalvelu tuo huojennusta potilaskuljetusruuhkaan

Etelä-Suomen ambulanssipalvelun yrittäjät Annika Peisa ja Jessica  Lindström ovat siskoksia ja molemmilla on pitkä kokemus potilaskuljetustyöstä.

Etelä-Suomen ambulanssipalvelun yrittäjät Annika Peisa ja Jessica Lindström ovat siskoksia ja molemmilla on pitkä kokemus potilaskuljetustyöstä.

Kiireettömiä sairaankuljetuksia varten perustettu Etelä-Suomen ambulanssipalvelu aloitti toimintansa viime huhtikuussa. Yritys hoitaa tehtäviä, jotka eivät kuulu ensihoidolle mutta joita taksikaan ei kunnolla palvele.

Annika Peisa ja Jessica Lindström perustivat Etelä-Suomen ambulanssipalvelun tarjoilemaan huojennusta potilaskuljetusta tarvitseville ihmisille. Kyseessä ovat lähinnä hoivakotien ja asumispalveluyksiköiden asukkaat, jotka ovat menossa kiireettömästi ja suunnitellusti lääkärin vastaanotolle tai erilaisiin tutkimuksiin, mutta eivät pääse sinne omin neuvoin. Heidän katsotaan olevan jo valmiiksi lääkärin valvonnan alla, jolloin he eivät kuulu ensihoidon piiriin.

”Olemme kuulleet, kuinka vaikea, näiden ihmisten on päästä lääkäriin. Taksi ei pysty hoitamaan, sitä ei saada tai jo tilatut taksit peruvat. Toisaalta hoitajapula on niin iso, että hoivakodista ei ole irrottaa saattajaa matkaan”, Etelä-Suomen ambulanssipalvelun toimitusjohtaja Annika Peisa kuvailee tilannetta.

Joskus taksia odottavat potilaskuljetusjonot venyvät tunteihin, ja on mahdollista, että ennalta suunniteltu terveydenhuollon käynti joudutaan perumaan, koska taksikyytiä ei saadakaan.

Ei ensihoidon tehtäviä

”Kotoa emme potilaita juurikaan hae, paitsi kotihoidon pyynnöstä, tai jos kyseessä on ennakkoon tilattu kuljetus sovitulle terveydenhuollon käynnille. Toivomme, että kotoa ihmiset soittaisivat hätäkeskukseen, jossa tehdään normaali riskinarvio”, Peisa sanoo.
Hänen yrityksensä ambulanssit eivät kuulu hätäkeskuksesta hälytettävien yksiköiden piiriin. Hätäkeskuksesta soittajaa voidaan kyllä joskus neuvoa tilaamaan kyyti kiireettömiä sairaankuljetuksia tekevästä yrityksestä.

”Emme siis astu ensihoidon varpaille, emmekä hoida ensihoidon tehtäviä”, Peisa sanoo.
Päinvastoin yritys hoitaa sellaisia tehtäviä, joita tavalliset ensihoitoyksiköt pyrkivät välttämään ja joille ei oikeastaan ole muutakaan tekijää.

Perusteellista palvelua

Etelä-Suomen ambulanssipalvelu on erikoistunut potilaskuljetuksiin. Siinä missä taksi veisi asiakkaan sairaalaan ja korkeintaan saattaisi aulaan, Peisan ja Lindströmin palvelu auttaa tämän toimenpiteeseen asti ja avustaa tarvittaessa sielläkin. ”Röntgenissä saatamme käännellä potilasta, jotta kuvat saadaan otettua tai auttaa laboratoriossa potilaan istumaan näytteenottoa varten.”

Lopulta asiakas kuljetetaan takaisin sinne, mistä hänet on noudettukin ja raportoidaan matkasta hoivakodin hoitajille.
”Se onnistuu meiltä pitkän ensihoidon kokemuksen omaavilta yrittäjiltä ja henkilöstöltämme ammattitaitoisesti.”

Hoitolaitoksissa ollaan huojentuneita Etelä-Suomen ambulanssipalvelun tarjoamasta palvelusta. ”He ovat tyytyväisiä, että heidän asiakkaistaan huolehditaan koko sairaalareissun ajan.”

Etelä-Suomen ambulanssipalvelulla on luvat kahteen ambulanssiin ja lupa kolmanteen on haussa.
Asemat ovat Vantaalla ja Lapinjärvellä.

Palvelulle on tarvetta

”Hyvin tuntuu asiakkaita riittävän”, Peisa sanoo. Asiakkaille tämä ei ole hyvä asia, sillä joskus kyydinodotusjonot venyvät tuntien mittaisiksi. Etelä-Suomen ambulanssipalvelu on hoitanut potilaskuljetuksia 5-10 tehtävän päivätahdilla. Ambulansseja on ajossa kaksi, ne ajavat joka päivä aamuseitsemästä iltakymmeneen.

Iltapäivällä, kun sairaaloissa toimenpiteet taukoavat, ja kuljetukset vähenevät, yritys ottaa toisen ambulanssin pois ajosta. Siten se on pärjännyt kahden omistajan lisäksi kolmella työntekijällä. Etelä-Suomen ambulanssipalvelu hakee parhaillaan kolmatta ambulanssia, joka asetettaisiin ajoon yrityksen Vantaan asemalle. Toinen päivystyspaikka on Itä-Uudellamaalla, Lapinjärvellä.

Potilaista ei kilpailla

Uudenmaan alueella on vastaavia yrityksiä muitakin. Asiakkaista ei silti tarvitse kilpailla ja naapuriyrityksen kanssa toimitaan herrasmiessäännöin. ”Asiakkaat päättävät keneltä ambulanssin tilaavat. Naapurifirman kanssa toimitaan toisiamme tukien. Voimme pyytää ja antaa apua heille, jos tarve vaatii.”

Tuttu ala

Peisa ja Lindström tuntevat alan. He ovat työskennelleet vastaavissa tehtävissä pitkään mutta ilman yrittäjävastuuta. ”Oma yritys on tuonut työhön lisäksi lähinnä byrokratian. Yrittäjän stressikin on tullut tutuksi perhepiiristä”, Peisa sanoo.

Kela-korvattavia kyytejä

Etelä-Suomen ambulanssipalvelun kuljetukset kuuluvat Kela-korvausten piiriin eli kyydittävä asiakas maksaa siitä omavastuun verran, saman verran mitä hän maksisi tavallisesta ambulanssi- tai Kela-taksikyydistä.
Ennen kuin yritys saa Kelan suoralaskutussopimuksen, tulee käydä läpi mittava paperisota. Luvat tulee hakea AVI:sta, jossa rattaat pyörähtelvät verkalleen, puolen vuoden ajan. Sitä ennen toiminnalla on oltava vastuulääkäri ja vastaavajohtaja.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Etelä-Suomen ambulanssipalvelu

Lue lisää