Pelastustoimi 22.2.2024

Kun ovet nostolavakurssille eivät auenneet, syntyi idea oppikirjasta Bronto Skylift Oy:lle

Bronto Skylift Oy on julkaissut Nostolava-auton käytön perusteet -kirjan. Teoksen avulla vasta-alkajakin voi alkaa harjoitella laitteen käyttöä omatoimisesti tai kokeneempi voi käyttää sitä muistin virkistäjänä. Kirjan tarkoitus on tarjoilla uutta myös kokeneemmalle nostolavan käyttäjälle, ainakin sen avulla voi kerrata asioita.
Neuvot ja ohjeet soveltuvat erityisesti vuoden 2000 jälkeen valmistettujen Bronto Skylift -nostolava-autojen käytön opetteluun ja harjoitteluun. Tuolloin nostolaitteen ohjausjärjestelmä muuttui väyläohjatuksi.

Kirjan on kirjoittanut palomies ja Pelastustiedon toimittaja Marko Partanen, teoksen toinen tekijä on Bronto Skyliftin tuotetukihenkilö ja kouluttaja Jari Tikka. Partanen pommitti Tikkaa vasta-alkajan yksinkertaisilla kysymyksillä ja teos alkoi valmistua. 
”Täytyy sanoa, että nyt kyllä kahlattiin asiat kaikkia perusteita myöten”, Jari Tikka sanoo.
Kaikki kirjassa olevat nostolaitteen käyttöön liittyvät ohjeet ja neuvot ovatkin peräisin valmistajalta.

Kirja koostuu Nostolaiteen tarkastuksiin ja käyttöön liittyvistä luvuista. Niiden lisäksi kirjassa on omat luvut ajamisesta sekä sähkölinjojen, rautateiden, matkaviestinantennien ja aurinkosähköjärjestelmien lähellä työskentelyssä. Tiedot näihin lukuihin on hankittu kyseisten alojen asiantuntijoita haastattelemalla. Viimeisessä luvussa esitellään Bronto Skyliftin ylpeyden aihe, Bronto One -nostolava-simulaattori, jonka avulla laitteen harjoittelu onnistuu turvallisesti.
Kirjan luvuissa olevat asiat nivotaan yhteen jokaisen luvun perään kerätyissä ”tärpeissä”, joista ydinkohdat voidaan kerrata nopeasti.

Jari Tikka näkee, että tällaisella teoksella on konkreettinenkin tarve. Bronto Skyliftin tilastojen mukaan 80 prosenttia ongelmatilanteista laitteen käytössä johtuu käyttäjän osaamattomuudesta, 90 prosenttia laitteen ”vikatilanteista” johtuu käyttäjän osaamattomuudesta ja 99% onnettomuuksista johtuu käyttäjän virheestä tai tietämättömyydestä.

”Riittävällä peruskoulutuksella saadaan näitä ongelmia pienennettyä huomattavasti. Työohjeet ja lait määrittelevät, miten työt lopulta tehdään. Pidetään työssä kuitenkin turvallisuus etusijalla”, Jari Tikka sanoo.

Idea teokseen syntyi käyttäjän tarpeesta.
”Hain kaksi kertaa Pelastusopiston nostolavakurssille mutta en päässyt. Harmitti ja ajattelin, että teen heille oppikirjan, koska eivät huoli kurssille”, kirjan kirjoittaja Marko Partanen sanoo.
Tosi asiassa tärkeämpää oli saada jollakin tavalla nostolava-auton perusteet haltuun, sillä hänen piti alkaa työssään käyttää ajoneuvoa. Syntyi idea oppaasta, josta voisi olla hyötyä samassa tilanteessa oleville, ja mitä voisi jatkossa hyödyntää asioiden kertaamisessa. 
”Otin yhteyttä Bronto Skyliftiin, koska työpaikallani on heiltä hankittu ajoneuvokanta. Esittelin idean ja lupasin tehdä pari ensimmäistä kappaletta näytteeksi.”
Näytekappaleiden jälkeen Bronto Skyliftillä huomattiin, että tällainen teos todellakin puuttuu ja sille olisi käyttöä.
”Meillä on ollut manuaaleja, pikaoppaita ja erilaista opetusmateriaalia, mutta tällaista, mihin olisi kerätty kaikki yhteen, ei ollut”, Jari Tikka sanoo.
Bronto Skyliftin kouluttajat ovat käyttäneet teoksen osia opettaessaan nostolavalaitteen käyttöä jo kirjan kirjoitusvaiheessa.

Nostolava-auton käytön perusteet -kirjan voi tilata sähköpostilla Bronto Skylift Oy:n varaosista: brontoparts@brontoskylift.com

Teksti: Esa Aalto
Kansikuva: Bronto One

Lue lisää