Yleinen 31.8.2020

Kaupallinen yhteistyö: Litiumioniakkupalot – tehokas alkusammutus osana paloriskien hallintaa

Tänä päivänä lähes kaikki ladattavat sähkölaitteet sisältävät litiumioniakkuja. Akkujen määrän lisääntyessä sekä akkujen vanhetessa myös niiden mukanaan tuoma paloriski kasvaa. Tämä paloriski on läsnä meidän kaikkien arjessa – kotona ja työpaikalla. Alkusammutuksen osalta markkinoille on tuotu viimeisen vuoden aikana uusia tehokkaampia vaihtoehtoja käsisammuttimille.

Mitä akussa tapahtuu?

Vahingoittumattomana litiumioniakku on turvallinen ja tehokas energialähde, mutta vikaantuessaan paloprosessi aiheuttaa pahimmillaan voimakkaan räjähdyksen.

Vaurioituneessa akussa voi käynnistyä niin sanottu lämpökarkaaminen, mikä merkitsee sitä, että akun kennot lämpenevät itsestään, kunnes ne alkavat palaa. Lämpökarkaaminen voi koskea aluksi vain yhtä kennoa. Mikäli tätä prosessia ei saada katkaistua, johtuu lämpö akussa viereisiin kennoihin ja tällöin palo lähtee leviämään. Prosessin eteneminen voi johtaa akun sulamiseen tai jopa räjähtämiseen.

Lue lisää: Litiumioniakku ja akkupalot – hallitse paloriskit

Litiumioniakkupalo on aina haasteellinen – myös alkusammutusvaiheessa

Alkusammutuksen tarkoitus on rajata paloa sekä järjestää lisäaikaa tarvittaessa sille, että ammattipelastajat ehtivät paikalle. Mitä nopeammin alkusammutus pystytään aloittamaan, sitä suurempi mahdollisuus on sille, että alkava palo saadaan hallintaan ja isommalta vahingolta vältytään.

Palopakomaskin kuva

Koska palossa syntyvät savukaasut ovat myrkyllisiä, on tämä otettava huomioon akkupaloa sammutettaessa, jotta altistuminen pystytään minimoimaan. Tilassa olevat muut ihmiset tulisi ohjata mahdollisimman nopeasti pois. Alkusammuttajan tulisi suojautua mahdollisuuksien mukaan joko oikeantyyppisellä palopakomaskilla tai haasteellisimmissa kohteissa, joissa alkusammutus voi kestää pidemmän aikaa, kevyellä paineilmalaitteella.

Litiumioniakut sammuvat jäähdyttämällä

Presto LB6 -käsisammuttimen kuvaPerinteiset jauhe-, vaahto- tai hiilidioksidisammuttimet eivät sovellu litiumioniakkupalojen sammutukseen huonon jäähdytyskapasiteettinsa vuoksi. Nämä sammuttimet sammuttavat todennäköisimmin liekkipalon, mutta litiumioniakkujen kemiallisen rakenteen vuoksi akku voi syttyä uudestaan palamaan useita kertoja liekkipalon sammumisen jälkeen.

Akun sisältämistä metallioksideista vapautuva happi ylläpitää paloa akun sisällä ja palo siirtyy kennosta toiseen, mikäli akustoa ei jäähdytetä voimakkaasti ja näin katkaista lämpökarkaamisprosessin etenemistä.

 

”Litiumioniakku sisältää kaikki kolme palon edellytystä – lämpöä, happea ja palavaa materiaalia. Akku ei siis tarvitse ulkopuolista happea palaakseen. Tämän vuoksi tukahduttaminen ei katkaise paloprosessia”, toteaa Presto Paloturvallisuus Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Vilmi.

Sammutteen pitää pystyä sammuttamaan sekä akkupalo, itse palava laite sekä laitteen ympäristö. Nämä tekijät sekä sammumisen vaatima voimakas jäähdyttämisen tarve olivat tiedossa, kun Presto lähti rakentamaan Ruotsin tuotekehitysyksikössään uutta LB-tuotelinjaa uudentyyppisen ja haastavan paloriskin hallitsemiseksi.

Lue lisää: Litiumioniakku sammutetaan jäähdyttämällä

Erikoistuotteet litiumioniakkupalojen sammuttamiseen

Käsisammutin on hyvä ratkaisu, kun on kyse pienien Li–ion-akkuja sisältävien laitteiden sammuttamisesta. Tehokkaampien akkujen määrä kasvaa sekä kotona että yrityksissä. Tämä on luonut aivan uuden haasteen myös alkusammutuslaitteiden tuotekehitykselle.

”Käsisammuttimen jäähdytyskapasiteetti riittää karkealla tasoa vain alle 100Wh akkupalojen sammuttamiseen. Tuotekehityksemme on tehnyt hyvää työtä ja olemme pysyneet tuomaan markkinoille viimeisen vuoden aikana entistä tehokkaampia alkusammutuslaitteita – viimeisimpänä kesällä 2020 LB3-pikapalopostit”, kertoo Tarja Vilmi.

Graafi sähkölaitteiden tehokkuusluokista ja sähkölaitteiden sammutukseen sopivista laitevalinnoista.

Presto Paloturvallisuus Oy on laajentanut LB-tuotelinjaansa vastaamaan erityisesti yritysten tarpeisiin.

Presto LB50 -suurtehosammuttimen kuvaPresto LB6 -käsisammutin soveltuu pienempitehoisten ladattavien laitteiden, kuten matkapuhelimien, tablettitietokoneiden ja kannettavien tietokoneiden sammuttamiseen.

 

Tiloihin, kuten varastoihin, joissa työskennellään akkukäyttöisillä trukeilla tai varastoidaan Li–ion-akuilla varustettuja laitteita, saadaan lisää jäähdytyskapasiteettia Presto LB50 -suurtehosammuttimesta.

 

 

Presto LB3 -pikapalopostin kuvaLB-tuotelinjan uusin tuote on Presto LB3 -pikapaloposti, joka tuo kiinteistöille varmuutta paloriskien hallintaan. Paloposti voidaan asentaa normaalin pinta-asennetun pikapalopostikaapin tilalle LB3-tuotelinja sisältää myös eristetyn ja lämmittimellä varustetun mallin, joka soveltuu käytettäväksi kylmissä tiloissa – LB3i. Tyypillisiä LB3-pikapalopostin käyttökohteita ovat mm. trukkien latauspisteet, akkujen kierrätyspisteet, Li–ion-akkuja sisältävin laitteiden ja akkujen varastot, trukkien latauspisteet, korjaamot.

 

 

Lue lisää: Litiumakkupalot – Presto-tuotteet alkusammutukseen

Perustietoa litiumioniakkujen paloturvallisuudesta

”Paloturvallisuustiedon lisääminen ja jakaminen ovat olennainen osa yrityksemme toimintamallia. Haluamme myös antaa tarvittavaa tietoa litiumioniakkujen paloturvallisuudesta ja siihen liittyvistä haasteista. Olemme tehneet nettisivuillemme infosivuston litiumioniakkupaloista. Sivuistoiltamme voi halutessaan kuka tahansa ladata myös Litiumakkupalo-oppaan”, kertoo Tarja Vilmi.

Bannerikuva, jossa lukee tekstillä Lataa litiumioniakku ja akkupalot -opas, ja hallitse paloriskit. Toimintonappi, jossa on teksti Lataa opas.

Lisätietoja:
Presto Paloturvallisuus Oy/ Tarja Vilmi, Myynti- ja markkinointijohtaja/ 010 3877 215 / tarja.vilmi@presto.fi

Jaa artikkeli

Lue lisää