Yleinen 4.4.2015

Pelastusylitarkastaja vannoo huumorin nimeen

"Tietysti vakavat asiat ovat vakavia asioita, mutta tietynlainen huumori esimerkiksi maanpuolustuskurssilla on hyvä olla", Matti Virpiaro sanoo.

Kesäkuun ensimmäinen on pelastusyritarkastaja Matti Virpiaron ensimmäinen eläkepäivä. Yli 20-vuotisen uran aluehallintovirastossa tehnyt Virpiaro myöntää, että on haikealla mielellä.

”Aikamoinen haikeus on jättää tehtävät. Olen ollut niin onnekas omassa työssäni. En ole koskaan halunnut vaihtaa töitäni. Olen jatkuvasti ihmisten keskellä, ja on vähän ennakkopelkokin, mitä tapahtuu, kun jää totaalisesti pois.”

Pelastusylitarkastajana Virpiaron suurin vastuualue on alueellisten maanpuolustuskurssien kehittäminen ja johtaminen sekä suurlento-onnettomuusvalmiuteen liittyvät asiat SAR-työryhmässä.

Hänen seuraajansa astuu suuriin saappaisiin, sillä Virpiaro on tunnettu, pidetty, hyvin verkostoitunut ja palkittu alansa ammattilainen.

Hän sanoo, ettei halua jättää seuraajalleen suurta painolastia vaan korostaa, että jokainen tekee työstään omannäköisensä. Hän kuitenkin muistuttaa, että verkostoituminen on hyvin tärkeää.

”Tietysti hyvän yhteistyöverkoston rakentaminen on äärimmäisen tärkeää. Sitä kautta mahdollisuudet ovat rajattomat, kun sen oivaltaa.”

Virpiaro painottaa, että asioiden perille saaminen on helpompaa, kun luo hallintorajat ylittävät verkostot.

Vaikka onkin näennäisesti tiettyihin raameihin sidottu valtion virkamies, Virpiaro itse on tehnyt työkentästään hyvin omannäköisensä.

”Paljolti se on kiinni oman itsensä peliin laittamisesta. Se vaatii uhrautumista. Tämä ei ole kello 8-16 työtä vaan pitkiä päiviä.”

Vaativassa työssä Virpiaro korostaa huumorin merkitystä.

”Tämä on aika vakavaa työtä, mutta sitä pitää tehdä pilke silmäkulmassa. Tietysti vakavat asiat ovat vakavia asioita, mutta tietynlainen huumori esimerkiksi maanpuolustuskurssilla on hyvä olla.”

”Pitää välillä uskaltaa heittää joku opettava tarina tai juttu, laskea leikkiä sopivissa paikoissa. Ei siellä aina istuta luennoilla, on myös vapaa-aikaa, verkostoidutaan. Minulta tullaan usein kysymään, minkälainen vitsikirja mulla on. Vitsit vapauttavat tunnelmaa ja saavat keskustelun liikkeelle.”

Matti Virpiaron koko haastattelu ilmestyy 13. toukokuuta Pelastustiedossa 3/2015.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

Jaa artikkeli

Lue lisää