Yhtenä tehtävänä oli muovisäiliön täyttö. Tehtävässä jekkuna oli etteivät kaikki täyttöreijät täyttäneet säiliötä.
Mitä olisi syksyn loppupuoli Pohjois-Satakunnassa, elleivät palokunnat koekäyttäisi pumppujaan Pohjois-Satakunnan päällystökerhon järjestämää pimeäkilpailua varten?
Tällä kertaa mystisen, ennalta tietämättömän, pimeässä kilpailtavan radan kimppuun Karviassa lähti kuusi palokuntaa: Isojoki, Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Parkano ja Pomarkku.
Pohjois-Satakunnan palopäällystökerhon järjestämä pimeäkilpailu kiertää alueen palokuntien kesken niin, että edellisen kilpailun voittajajoukkueelle tulee seuraavan vuoden kilpailun vetovastuu, eikä kisan järjestäjäjoukkue voi omalla joukkueellaan osallistua kilpailuun.
Tehtävien määrää tai tyyppiä ei ole mitenkään rajattu. Tehtävät ovat monesti erilaisia täyttötehtäviä tai erilaisten esineiden kaatamisia. Kisat käydään viisihenkisin joukkuein, ja kilpailukalusto koostuu viidestä paloletkusta, jakoliittimestä, kolmesta suihkuputkesta sekä moottoriruiskusta kalustoineen.
Kaikki kilpailutehtävät suoritetaan suihkuputkien antamalla vedellä eikä tehtävärasteihin saa koskea, jollei toisin ilmoiteta. Vesipaikalla ja tehtävärasteilla on yleensä eriväriset valot, jotka toimivat opasteina ja sammuvat, kun tehtävä on valmis. Yksikönjohtaja saa osallistua kilpailuun vain joukkueelle käskyjä antamalla. Kilpailussa palkitaan myös paras yksikönjohtaja, joka ei välttämättä ole voittajajoukkueesta. Kilpailuun eniten aikaa käyttäneelle joukkueelle luovutetaan myrskylyhty.
Idea Vammalasta
Kilpailuradan suunnittelivat tänä vuonna Rami Saarivirta ja Martti Välimäki Karvian VPK:sta. Kilpailutehtävinä olivat tällä kertaa seinän takana olevien keilojen kaato seinässä olevan aukon läpi, ison muovisäiliön täyttö ja pallon saaminen pois tynnyristä. Tämän vuoden radalla yksikönjohtajalla oli suuri rooli, kun kahdessa eri tehtävässä oli vaihtoehtoisia ratkaisumahdollisuuksia.
Kankaanpään VPK:sta ja Pomarkun VPK:sta kilpailuun osallistui kaksi joukkuetta. Kankaanpään ykkösjoukkueessa oli kisassa useasti mukana olleita, kun taas kakkosjoukkueessa kisasi kolme ensikertalaista. Kakkosjoukkueen yksikönjohtajana toimi ensimmäistä kisaansa Jani Vepsä. Kaakkois-Suomessa palokuntauransa aloittanut ja opiskelujen myötä Kankaanpäähän muuttanut Vepsä kertoo, että varsinaisesti joukkue ei harjoitellut kisoihin, mutta sai hyvää vinkkiä kisoissa useasti olleilta.
Jäsenten tehtävätkin oli sovittu etukäteen siltä osin kuin rataa tietämättä pystyy sopimaan. Vepsän mielestä tehtävät olivat teknisesti helppoja. Ainoa isompi ongelma hänen kipparoimallaan joukkueella oli, että pumppu reistaili aluksi eikä siihen heti saatu paineita.
Pimeäkilpailua on järjestetty vuodesta 1986 lähtien Pohjois-Satakunnan palopäällystökerhon järjestämänä. Idea pimeäkilpailuun lähti Hämeenkyrön silloisen palopäällikön Kalevi Lehtisen aloitteesta, joka on tuonut sen Vammalan alueelta.
Pimeäkilpailuperinnettä on edelleen pidetty yllä myös sillä alueella. Kuitenkaan tänä vuonna ei alueella saatu kilpailua pystyyn, joten Tyrvään VPK:sta käytiin seuraamassa kisan kulkua Karviassa.
Tulokset
Isojoki 8.03
Kankaanpää 1 8.33
Jämijärvi 8.59
Parkano 9.23
Honkajoki 12.13
Kankaanpää 2 15.28
Pomarkku 2 16.40
Pomarkku 1 kalustorikko
Paras yksikönjohtaja Tero Suojanen Honkajoen VPK
Teksti ja kuva: Arto Papunen