Operatiivinen toiminta 25.1.2018

Lisää naisia pelastajiksi – Ratkaisu omat rajat kuntotestissä, kuten poliisilla?

Pelastajat Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen läpäisivät pelastajakurssin pääsykokeen.

Pelastajat Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen läpäisivät pelastajakurssin pääsykokeen.

Helsingin Pelastuskoulun pelastajakoulutukseen hakee vuosittain 150-200 henkilöä. Heistä naisia on kolmesta viiteen. Koulun rehtori Matti Waitinen sanoo, että tarvetta pelastajanaisille olisi.

”Pelastuslaitoksen pitäisi olla ympäröivän yhteiskunnan näköinen, eikä pelkästään nelikymppisten, Kehä kolmosen ulkopuolella asuvien, Toyotalla ajavien kahden lapsen isien työpaikka”, Waitinen kuvailee.

Monipuolistaakseen työntekijöiden kirjoa Helsingin Pelastuskoulu toivoo, että erityisesti naiset sekä maahanmuuttajataustaiset hakisivat koulutukseen.

Pelastajatutkinnon valintakokeessa testataan fyysistä suorituskykyä ja lihaskuntoa. Waitinen arvioi, että naisilla haku tyssää usein penkkipunnerrukseen. Testissä penkkipunnerrusta pitäisi tehdä minuutissa vähintään 25 toistoa 45 kilon painoilla.

Naisille omat kriteerit?

Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin alkoi tulla naisia, kun koulu otti käyttöön kuntotestin, jonka suoritusvaatimuksissa ja pisterajoissa on otettu huomioon sukupuolten välinen ero fyysisessä toimintakyvyssä.

Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeessa naiset suorittavat esimerkiksi ylätaljan vedon painolla, joka on 70 prosenttia suorittajan oman kehon painosta, kun taas miehet tekevät saman testin aina 100 kilon painolla. Waitisen mukaan ”naisten sarja” on harkitsemisen arvoinen asia tulevaisuudessa myös pelastajien valintakokeessa.

”Se riippuu myös vähän toimintaympäristöstä, jossa henkilö tulee toimimaan. Meilläkin tulee tapahtumaan ammatillista erikoistumista.”

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen ei innostu räätälöidystä testistä.

”Näen erittäin vieraana ajatuksena, että naisille olisi omat kriteerit. Jos kriteerejä lasketaan, niitä pitää laskea myös miesten osalta.”

Seuraava Pelastustieto (7.2.) pureutuu naisten tasa-arvoon, koulutukseen ja asemaan pelastusalalla. Aiheesta lisää silloin! 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää