Operatiivinen toiminta 25.1.2018

Lisää naisia pelastajiksi – Ratkaisu omat rajat kuntotestissä, kuten poliisilla?

Pelastajat Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen läpäisivät pelastajakurssin pääsykokeen.

Pelastajat Suvi Suojalehto ja Sanna Elonen läpäisivät pelastajakurssin pääsykokeen.

Helsingin Pelastuskoulun pelastajakoulutukseen hakee vuosittain 150-200 henkilöä. Heistä naisia on kolmesta viiteen. Koulun rehtori Matti Waitinen sanoo, että tarvetta pelastajanaisille olisi.

”Pelastuslaitoksen pitäisi olla ympäröivän yhteiskunnan näköinen, eikä pelkästään nelikymppisten, Kehä kolmosen ulkopuolella asuvien, Toyotalla ajavien kahden lapsen isien työpaikka”, Waitinen kuvailee.

Monipuolistaakseen työntekijöiden kirjoa Helsingin Pelastuskoulu toivoo, että erityisesti naiset sekä maahanmuuttajataustaiset hakisivat koulutukseen.

Pelastajatutkinnon valintakokeessa testataan fyysistä suorituskykyä ja lihaskuntoa. Waitinen arvioi, että naisilla haku tyssää usein penkkipunnerrukseen. Testissä penkkipunnerrusta pitäisi tehdä minuutissa vähintään 25 toistoa 45 kilon painoilla.

Naisille omat kriteerit?

Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin alkoi tulla naisia, kun koulu otti käyttöön kuntotestin, jonka suoritusvaatimuksissa ja pisterajoissa on otettu huomioon sukupuolten välinen ero fyysisessä toimintakyvyssä.

Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeessa naiset suorittavat esimerkiksi ylätaljan vedon painolla, joka on 70 prosenttia suorittajan oman kehon painosta, kun taas miehet tekevät saman testin aina 100 kilon painolla. Waitisen mukaan ”naisten sarja” on harkitsemisen arvoinen asia tulevaisuudessa myös pelastajien valintakokeessa.

”Se riippuu myös vähän toimintaympäristöstä, jossa henkilö tulee toimimaan. Meilläkin tulee tapahtumaan ammatillista erikoistumista.”

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen ei innostu räätälöidystä testistä.

”Näen erittäin vieraana ajatuksena, että naisille olisi omat kriteerit. Jos kriteerejä lasketaan, niitä pitää laskea myös miesten osalta.”

Seuraava Pelastustieto (7.2.) pureutuu naisten tasa-arvoon, koulutukseen ja asemaan pelastusalalla. Aiheesta lisää silloin! 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

 1. Avatar

  Olipa juttu uudessa 7.2. lehdessä: Kohti monimuotoisempaa pelastuslaitosta ja sovellettu kuntotesti ”harkitsemisen arvoinen” ja aikaisemmin: Lisää naisia pelastajiksi – Ratkaisu omat rajat kuntotestissä, kuten poliisilla? Tosin on osattu odottaa, milloin taas nousee otsikoihin.
  Aika ajoin nousee muodikkaasti esiin nämä kelpoisuusvaatimukset tahoilta, joille kelpoisuudet ovat saavuttamattomia unohtaen, että palomiehen työ vaativimmillaan ei ole mitään lasten leikkiä, vaan vaatii psyykkisten ominaisuuksien lisäksi rautaista lihaskuntoa ja kestävyyttä.
  Juttuun ei voi muuta todeta, niin kuin ovat asiantutijatkin jo todenneet: kentällä ei ole erikseen naisten ja miesten tehtäviä.
  Toinen merkille pantava seikka johon nämä palomiehen ammatin statuksen haluavat ”tasa-arvon nimissä”aika ajoin vetoavat: ”Meidän on edustettava sitä väestöpohjaa, jolle tuotamme palvelua. Meidän pitää olla monimuotoisempia kuin nykyisin, jotta voimme tehdä entistä laadukkaampaa ja tehokkaampaa palvelua”, niin kuin jutussa todettiin.
  Kysymys kuuluu: Miten palvelu on laadukkaampaa ja tehokkaampaa, jos työntekijöinä on fyysisesti nykyistä heikompia palomiehiä? Ei mene yleisen elämänkokemuksen mukaisesti, että jollain henkilön osa-alueella olevan heikennyksen vuoksi laatu paranee, vain sen takia, että palomies on nainen, tai että on eri värinen. Ei se myöskään huonone, jos vaatimukset täyttyy, olkoon mies tai nainen tai jonkun värinen, voi jopa parantua.
  Kysymys on myös palomiesten työturvallisuudesta, johon tähän asti on yleisesti vedottu. Mihin tämä turvallisuusnäkökohta nyt on kadonnut?
  Jos alalle halutaan ”monimuotoisuuden nimissä” uudenlaisia henkilöitä, lähtisin muuttamaan nimikkeitä, olkoon vaikka seurustelu-, tai esiintyjäpalomies eri kriteereillä ja sitten yksinkertaisesti palomies (nyk. pelastaja).Tosin luulen, että nykyisessä tehostamisajassa veronmaksajat haluavat pitää kuitenkin ainoastaan palomiehet viroissaan.
  Havainto kentältä: Oletteko muuten huomanneet, että poliisipartiossa yleensä miespoliisi tekee ne fyysisesti raskaammat työt?

  Esa Koskinen
  Lahti

Kirjoita oma kommenttisi