Alentunut toimintakyky on usein syynä kuolemaan tulipalossa. Onneksi tässä Jyväskylässä riehuneessa kerrostalopalossa kukaan ei kuollut eikä edes loukkaantunut, vaikka rakennuskompleksista evakuoitiin 168 asukasta. Kuva: Jari Laine/Color-Kuva Oy.
Oli kesäinen perjantai-ilta 10. heinäkuuta 2020, kun Turun hätäkeskuksessa vastattiin Jyväskylän Palokasta soitettuun hätäpuheluun. Ensimmäisinä, 44 sekunnissa, Keski-Suomen pelastuslaitokselta hälytettiin matkaan lähin hööki Seppälän paloasemalta ja päivystävä palomestari keskuspaloasemalta.
”Parvekkeella palaa”, esitiedot kertoivat. Kun hätäpuhelun alusta oli kulunut puolitoista minuuttia, hätäkeskus korotti pienen rakennuspalon keskisuureksi ja kertoi, että kyseessä oli senioritalo.
Asukkaat saatiin evakuoitua ja kattopalokin rauhoittumaan. Tilanne näytti ulospäin hoidetulta, mutta palo oli jatkanut etenemistään piilossa. Se oli päässyt seinärakenteen sisällä alaspäin nelikerroksisen C-osan sekä kaksikerroksisen G-osan kattorakenteisiin. Tulipalon leviäminen oli hämmentävää.
”Kun puhutaan palonkestävästä rakennuksesta, meillä on tietty ajatusmaailma, miten nykyaikainen rakennus on rakennettu. On hämmentävää, kun kuvittelee pienessä mielessä, että näin sen kaikkien oppien mukaan pitäisi mennä, mutta sitten se ei menekään niin. Se, miten julkisivu on toteutettu, ihmetyttää”, päivystävä palomestari Tero Uusi-Maahi sanoo.
Palo oli saanut alkunsa ylimmän kerroksen parvekkeella kynttilästä, jota oli poltettu puukorissa foliopaperin päällä. Kynttilä sytytti puukorin ja palo levisi nopeasti tuuletusraosta paneloinnin taakse. Paneloinnin takana oli julkisivun ontelo, jossa palo pääsi esteettä ylöspäin.
Lue koko Marko Partasen hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 9–10/2020.