Yleinen 29.5.2024

Europarlamenttiin pyrkii myös pelastustoimea tuntevia ehdokkaita

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään 29.5. ja se päättyy ensi tiistaina 4.6. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.

Jos mietit vielä ehdokasta, niin tässä muutamia, joilla on kytkentää myös pelastustoimeen. Heitä on tiedusteltu puoluetoimistoista.

Perussuomalaisten ehdokkaan Kaisa Garedewin yhteys pelastustoimeen muodostuu siinä, että vaalipiirin ensimmäisellä varasijalla kansanedustajaksi on asemamestari Janne Luoma-aho. Jos Garedew saa paikan EU-parlamentista, nousee Luoma-aho kansanedustajaksi.

EU-vaaleissa koko maa on äänestysaluetta eivätkä ehdokkaat kerää ääniään vaalipiirikohtaisesti. Pirkanmaalainen Jocka Träskback (kok.) on hyvinvointialueella valtuutettu ja toimii myös pelastustoimen asioista vastaavan kokonaisturvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Mika Kasonen (kok.) on Vantaa-Keravan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueiden yhteisen pelastuslautakunnan puheenjohtaja. Poliisina työskentelevä Kasonen on nuorempana ollut mukana myös Helsingin VPK:ssa.

Petri Honkonen (kesk.) on kansanedustaja Keski-Suomesta ja toimii muun muassa hallintovaliokunnan jäsenenä.

Mauri Peltokangas (ps.) on toisen kauden kansanedustaja Keski-Pohjanmaalta ja toimii hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Ari Mönttinen (kd.) on aluevaltuutettu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Hän on ammatiltaan lääkäri ja suoritti siviilipalveluksen lentokenttäpalomiehenä.

Petri Rinne (kesk.) on pirkanmaalainen kehittämisyhdistys Leader Joutsenen toiminnanjohtaja. Hän on ollut mukana myös palokunnan nuoriso-osastossa Paattisissa Turussa.

Europarlamenttiin pyrkivät myös edelliset sisäministerit Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen (vihr.)

Vihreitä edustaa myös Tuire Kaimio, joka oli pelastuslautakunnan jäsen Keski-Uudellamaalla. Lisäksi hän on kehittänyt pelastuskoiratoimintaa ja on vapaaehtoisen pelastuspalvelun johtokunnan jäsen.

Marika Visakorpi-Kemppainen (kd.) toimi alueellisessa pelastuslaitoksessa pelastuslautakunnan jäsenenä Keski-Suomessa.

Maija Kuivalainen (vas.) on varakansanedustaja Savo-Karjalasta ja toimii Siun Soten aluevaltuutettuna.

Nykyisellä europarlamentaarikolla Elsi Kataisella on kansanedustajavuosiltaan pitkä kokemus myös hallintovaliokunnassa, jossa käsitellään myös pelastustoimeen liittyviä asioita.

Lue lisää