Pelastuslaitokset 7.8.2024

Varsinais-Suomessa ensihoito pelastuspalveluiden tulosalueelle

Varsinais-Suomen hyvinvointialuen organisaatiouudistuksen jälkeen pelastuspalveluiden tulosalue vastaa itse kenttäjohtoyksikön ja 23 ensihoitoyksikön tuottamisesta. Lisäksi yksityinen sektori tuottaa alueelle kahdeksan ensihoitoyksikköä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialuen organisaatiouudistuksen jälkeen pelastuspalveluiden tulosalue vastaa itse kenttäjohtoyksikön ja 23 ensihoitoyksikön tuottamisesta. Lisäksi yksityinen sektori tuottaa alueelle kahdeksan ensihoitoyksikköä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) aluehallitus päätti kesäkuun (2024) alussa keskittää ensihoitopalvelut ja kiireelliset päivystysluonteiset kotiin vietävät palvelut pelastuspalveluiden tulosalueen järjestettäväksi

Organisaatiouudistuksen on määrä astua voimaan vuoden 2025 alussa. Tarkoituksena on syventää palveluintegraatiota lähipalveluna ja turvata pelastustoimen ja ensihoidon yhteistyö.
”Kun hyvinvointialue aloitti, ensihoidon järjestäminen asetettiin hallintosäännöllä Tyks-sairaalapalveluiden tehtäväksi. Käynnissä oleva organisaatiouudistus vaatii hallintosäännön uusimisen, joka tehtäneen heti kesän jälkeen”, Varhan ensihoitopäällikkö Tomi Nieminen sanoo.

Eripuraa

Päätös siirtää ensihoito pelastuspalveluiden tulosalueen järjestettäväksi nostatti riidan, jossa johtajaylilääkäri Pirjo Mustonen oli jo aikeissa erota tehtävästään ja aluehallituksen jäsen Kaija Hartiala (kok) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen. Hän kertoi Turun Sanomille, että päätöstä ei perusteltu riittävästi ja että johtajaylilääkäriä ei ollut otettu mukaan valmistelutyöhön. Lisäksi Hartiala kertoi pelkäävänsä, että päätös vaarantaa potilaan saumattoman hoidon ensihoidosta Tyks Akuuttiin.

Muutostyö vasta alussa

Varhan ensihoitopäällikkö Tomi Nieminen sanoo valmistelujen olevan alkutekijöissä.
”Muutos on projektoitu. Ohjausryhmä kokoontuu elokuussa ja alkaa viemään asiaa eteenpäin.”

”Luulen, että henkilöstö on tällä hetkellä suht positiivisella mielellä. Heitä mietityttää eniten työvuorosuunnittelu, joka on molemmissa paikoissa ollut erilainen sekä asemasijoittelu”, Nieminen arvioi. 
Hän sanoo, että Tyks Akuutin koko ensihoitohenkilöstö siirtyy pelastustoimen vastuualueelle vanhoina työntekijöinä.

Tulossa iso organisaatio

Tyks akuutilla ja pelastuslaitoksella on ennen uudistusta saman verran toimintaa. Kun Tyks akuutin kenttäjohtotoiminta ja 11 ensihoitoyksikköä siirtyvät pelastuspalveluiden tulosalueelle, sen kokonaisvahvuus on kenttäjohtaja ja 23 ensihoitoyksikköä.
Sen lisäksi alueelle on juuri valmistunut kilpailutus kahdeksasta ensihoitoa tuottavasta yksityisestä ensihoitoyksiköstä. Paimio-Lieto -alueella aloittaa Med Groupin yksiköt, Loimaan toista yksikköä sekä Someron ja Auran yksiköitä alkaa operoida Loimaan Ambulanssipalvelu, ja Nousiaisten, Mynämäen ja Laitilan yksikköjä alkaa operoida Kokemäen Ambulanssipalvelu.
”Taisi olla ensimmäinen kerta, kun kilpailutus meni läpi ilman valituksia”, Nieminen kertoo.

Teksti Marko Partanen
Kuva Riku-Matti Raikaa

Lue lisää