Ulkomailta 31.8.2024

Ulkomailta: Asukkaat pelastettiin tikasautolla ja palotikkailla

Savutuuletuksen jälkeen otetussa kuvassa näkyy muovipalon jätteitä. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 7/2022.

Savutuuletuksen jälkeen otetussa kuvassa näkyy muovipalon jätteitä. Kuvakaappaus: 118 swissfire.ch 7/2022.

Egerkingen (Sveitsi). Kello 14.45 palokunta hälytettiin kellaripaloon. Kolmikerroksissa talossa oli kymmenen asuntoa sekä lääkärin vastaanotto.

Pihalla odotti joukko kiihtyneitä ihmisiä. Jotkut olivat talon asukkaita, toiset vielä kotonaan olevien asukkaiden omaisia. Kaikki vaativat äänekkäästi, että palokunnan on heti pelastettava heidän omaisensa.

”Ihmiset olivat todella hädissään. Olimme harjoitelleet tuollaista tilannetta, mutta nyt oli tosi kysymyksessä”, palokunnanpäällikkö Dominik Aebischer kertoo.

Kellarin ovi oli ollut auki ja savu täytti ainoan poistumisreitin, porraskäytävän. Savunpoistoluukkua ei ollut. Oli päätettävä, miten ja missä järjestyksessä asukkaat evakuoidaan.

”Ensiksi hengenahdistuksesta kärsivä vanhahko rouva. Myös kahdeksankymppinen rouva, jonka asunnossa ei ollut parveketta, oli etusijalla. Parvekkeella raittiissa ilmassa oleva lapsiperhe sai odottaa”, Aebischer kertoo.

Palokuntalaiset pelastivat seitsenhenkisen perheen tikasautolla ja talon vastakkaiselta puolelta kolmannesta kerroksesta viisihenkisen perheen vetotikkailla. Myös 88-vuotias rouva pelastettiin vetotikkailla. ”Käytimme oppikirjan menetelmiä. Joillekin oli ensin kerrottava, miten pelastaminen suoritetaan.” Tikasautolla pelastettiin 10 ja jatko- tai vetotikkailla 11 asukasta.

Kaikki asukkaat eivät toimineet oikein. Kun he totesivat, että porraskäytävä oli savun täyttämä, he menivät parvekkeelle jättäen asunnon oven auki. Savua levisi näihin asuntoihin. Kolmannesta kerroksesta palanneet savusukeltajat kertoivat, että yhden asunnon kaikki pinnat olivat nokeentuneet. Pelastustoiminnan johtaja päätti tuulettaa porraskäytävän tämän asunnon kautta.

”Talon omistaja toimitti meille ajan tasalla olevan asukasluettelon, jonka perusteella saatoimme varmistaa, että kaikki olivat turvassa.”

Kun asukkaat oli evakuoitu, savusukeltajat etenivät kellariin maanalaisen autotallin ja porraskäytävän kautta. Osoittautui, että kellari oli vuokrattu yritykselle muovituotteiden varastoksi. Palon kuumuus oli lohkaissut paloja betonikatosta. Paikalle hälytetty rakennesuunnittelija kielsi käyttämästä kellarin yläpuolella olevia pysäköintipaikkoja romahdusvaaran takia.

Savu poistettiin porraskäytävästä savutuulettimilla. Palo oli sammutettu kello 16.18. Sitten kaikki asunnot tuuletettiin ja niiden ikkunat jätettiin auki. Jälkivartiointia jatkettiin aamuun saakka. Aamulla palokunta tyhjensi hissikuilun sammutusvedestä. Kellariin ei tullut vesivahinkoja.

Kello 10 asukkaille järjestettiin tiedotustilaisuus. Aebischer kertoi, että he voivat palokuntalaisen saattamina hakea kotoaan välttämättömiä tarvikkeita. Pelastustoiminta päätettiin kello 12.30.

Teksti: Isabelle Grünenwald
118 swissfire.ch 7/2022
Käännös: Risto Lautkaski

Lue lisää