Pelastustieto blogi 22.9.2024

Aarne & Dave: Kelpaa huristella

Kiireisen aamupäivän kruunasi ajoneuvorikko. Dave ja Aarnen tuuraaja, Hymy-Jaska vaihtavat sisältöä ajoneuvosta toiseen. Davea hermostuttaa sekä autonvaihto että yltiöpositiivisuus, joka Hymy-Jaskalta ei lopu, vaan se kääntää voitoksi pahimmatkin paskamyrskyt. 

Kun vara-auto oli varusteltu iskuunsa, Dave odotti jo kauhulla, mitähän positiivista Hymy-Jaska tästäkin iän ikuisesta työstä löytäisi.
”Tää on aina yhtä hanurista”, Dave toi esiin oman näkemyksensä.
”Mutta pakasta vedetyt renkaat, kyllä meidän poikain nyt kelpaa huristella”, Jaska kenkäisi vara-auton tuoretta takarengasta ja hymyili.

Dave murjottaa vielä hieman auton vaihdon takia, kun hän jyristää uusilla kumipyörillä kohti omaa asemaa. Hoitajan puhelin soi. Dave tietää kokemuksesta, että luurin sointi tietää liian usein lisää töitä.
”Selvä. Äkkiäkös me yksi sisäpesu ja tsekkaus hoidetaan. Keitellään sitten urakan päälle hyvät talkookahvit, kelpaa sitten taas huristella keikalle”, Jaska sanoo ja hänen hymynsä muistuttaa laryngoskoopin kieltä.

Dave ymmärsi, että puhelu oli tullut pomolta, ja koska tämän antamia lisähommia ei oikein pystynyt laistamaankaan, alkoi häntä taas sapettaa.
Dave luuttuaa lattiaa. On vaikea erottaa, kumpi kuuluu voimakkaammin, miehen puhina vai mopin suhina.
”Kyllä näkee, että äijällä on väkevä hygieniakokemus”, Hymy-Jaska sanoo aidosti innoissaan.
”Olisko kuitenkin sapuskapaussin aika, alkaa jo hiukoa”, Dave ehdottaa.
”Vai pitäskö vaan tsekata nopeesti samaan syssyyn, niin sekin olis sitten tehty. Äkkiäkös se siitä lutviutuu, kun pannaan hihat heilumaan. Kun on siisti auto ja tavarat ojennuksessa, kelpaa taas huristella keikalle.”
”Kelpaako?” Dave kysyy.
”No kelpaa, kelpaa”, Jaska innostuu ja virittää hymyn kaikilla hampailla.

”Ja hip-hop keikalle.”

Tarkastus etenee nopeasti puoliväliin, kunnes Virve keskeyttää. B-tehtävä. 
”Ja hip-hop keikalle. Mukava ja piristävä katko tuohon hieman yksitoikkoiseen vaikkakin tärkeään tsekkaukseen. Ihan kiva välillä käydä keikalla”, Jaska innostuu.
”Ihan kiva joo”, Dave vastaa.

Viiden minuutin rivakan hälytysajon jälkeen yksikkö saa peruutuksen.
”Voi harmi, olis ollu kiva käydä keikalla mutta on tietysti hyvä, että ihmisille ei sattunut mitään vakavaa. Mikäs tässä oli autoa pyöritellessä, kun on kiva kelikin.”

Dave ohjaa vähin äänin ambulanssin grillikioskille.
”Täähän passaa vallan mainiosti”, Jaska innostuu ja on suunnitelmassa heti mukana.
Annoksensa saatuaan Dave kiirehtii autolle ja valtaa hoitajan paikan. 
”Voidaan me toki roolejakin vaihtaa, mikäs tässä on huristellessa”, Jaska hymyilee ja alkaa ajaa.

Dave käy heti ranskalaistensa kimppuun, hyperhamppari jää jälkkäriksi. Sitten pärähtää Celsius-tehtävä. 
”Tää on just tätä”, Jaska väläyttää ehtymätöntä hymyään. Keikalle ajaessa hänen eväänsä jäähtyvät pussiin. Toisin käy Davelle, ja syy hoitajapaikan valtaukseen paljastuu, kun mies alkaa ranskalaisten jälkeen ahtaa suuhunsa hyperhampparia.
”Kyllä mun nyt kelpaa huristella”, Dave sanoo.

Teksti Marko Partanen
Piirros Miia Toronen

Lue lisää