Arkistojuttu

Hallan Tehtaitten suurpalo 4/1971

Lähes sata metriä pitkä lajittelu- ja rimoitushuone tuhoutui muutamassa tunnissa Kymin Osakeyhtiön Hallan Tehtaitten lajittelu- ja rimoitushuoneen räjähdysmäisessä suurtulipalossa 24.1.1971.

Yövartija August Vartiala havaitsi noin klo 6.45, että liekit hulmahtivat esiin lajitteluhuoneen keskiosassa. Paikalle oli ehtinyt myös päivävuoroon tuleva vartija Toivo Lepistö. Vartijoiden todettua tilanteen he tekivät paloilmoituksen ja ryhtyivät suorittamaan hälytystä välittömässä läheisyydessä sijaitsevalta paloasemalta (paloasema-vartiotupa merkitty karttaan). Samanaikaisesti saapui paikalle myös palomestari Esko Virtanen, joka oli tulossa suorittamaan normaalia vartionvaihtotarkastusta.

Hän antoi siltavartioon paloilmoituksen pyytäen suorittamaan sekä kello- että äänihälytyksen ja lisäksi tekemään paloilmoituksen myös kauppalan paloasemalle, ilmoittaen lajitteluhuoneen olevan tulessa. Vaarassa oli sahan lisäksi myös sahan läheisyydessä oleva puruvarasto.

Palon alkuvaiheissa noin klo 7.10 tapahtui lajitteluhuoneen keskivaiheilla sen itäsivulla räjähdys, jolla olisi voinut olla ikävät seuraukset. Kun räjähdys tapahtui, rikkoontui happipullosta paineen vuoksi venttiili, mutta pullo ei onneksi lentänyt mihinkään. Sen sijaan vieressä ollut asetyleenipullo räjähtäessään sinkoutui ilmaan ja lensi noin sadan metrin matkan eteläsuuntaan. Paikalle oli juuri saapumassa Tiutisen VPK:n maastoauto, jonka ohjaamon katolle ja osittain tuulilasiin sekä konepellille tulikuuma pullonjäte putosi.

Lataa PDF ja lue Palontorjunta 4/1971:n jutusta miten kaikki sujui.

Lue lisää