Arkistojuttu

Räjähdyksiä purusiilopalossa Lahdessa – 1/1965

Tehtaan pitkän sivun kantava tiiliseinä putosi pölykopin kohdalta maahan noin 20 metrin matkalta.

Tehtaan pitkän sivun kantava tiiliseinä putosi pölykopin kohdalta maahan noin 20 metrin matkalta.

Lahden kaupungin palolaitokselle ilmoitettiin 19.1.1965 klo 19.00 Esko Järvinen Oy:n suksitehtaalta, että tehtaalla on omituinen haju konttorikerroksessa (III kerros) ja pyydettiin tarkastusta. Tehtaan läpi kulkeva savupiippu oli erittäin kuuma, joten epäiltiin nokipaloa ja sen seurauksena mahdollista täytepaloa. Tarkastuksessa todettiin, että nokipaloa ei ollut ollut. Purusiiloa tarkastettaessa todettiin, että siellä oli sama haju, mutta ei erikoisen voimakkaana.

Klo 23.30 palokunta jätti paikalle vartiomiehen, jolla oli seinäposti selvitettynä varalle. Klo 24.00 yritettiin siilon yläosasta sykloonissa olevan reiän kautta pudottaa purua alas ja tällöin tuprahti savua ja heti perään tulta sykloonista ja purkausovesta alhaalta.

Liekit saatiin sammumaan nopeasti Ja tulipalo näytti voitetulta, sillä savunkin tulo oli vähäistä. Alhaalta pudotettiin holvaantunutta purua alas kepeillä ja suihkulla. Klo 00.38 suuremman purun romahduksen jälkeen todennäköisesti saavutti hieno purujauho räjähdysrajan ja siilossa tapahtui räjähdys, joka löi alaoven kautta ulos ja siilon yläosassa sykloonin kautta tehtaan katolla olevaan pölykoppiin, joka räjähti seinien ja katon rikkoontuessa. Räjähdyksen vaikutuksesta syttyi ullakon lisäksi tehtaan IV ja II kerroksissa tulipalot.

Jälkipalavereissa on jälleen todettu purusiilojen vaarallisuus. Niiden ennakkosuojaukset ja järjestelyt on saatava neuvotteluteitse ratkaisuun, sillä mitään määräyksiä ei niistä löytyne. Uudet siilot pyritään varustamaan tilavilla tyhjennysaukoilla ja kattoluukuilla sekä kiinteillä suihkuilla. Siilon sisusta on tehtävä sellaiseksi, että siilo tyhjentyy tasaisesti.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 1/1965:n juttu

Lue lisää