Arkistojuttu

Raju tulipalo uhkasi tuhota Turun linnan 3/1980

Kuva esilinnasta aamulla 7. maaliskuuta 1980, kun palo on saatu hallintaan.

Kuva esilinnasta aamulla 7. maaliskuuta 1980, kun palo on saatu hallintaan.

Raju tulipalo uhkasi tuhota kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Turun linnan varhain aamuyöllä 7. maaliskuuta 1980. Paloilmoituksen antoi ohi ajanut poliisi. Esilinnan osalta automaattinen paloilmoitusjärjestelmä ei ollut toiminnassa korjaustöiden vuoksi. Nyt palanutta esilinnan itäsiipeä kunnostettiin juuri siksi, että paloturvallisuus saataisiin nykyajan vaatimusten tasolle.

Palomuurien merkitys on korostunut päivälehtien paloselostuksissa. Oma voimakas ansionsa niillä kieltämättä oli, mutta vasta kun niiden suomiin rajoitusmahdollisuuksiin liittyi palokunnan tehokas sammutustyö. Eivätkä palomuurit linnaan ole tulleet helposti ja itsestäänselviönä. Taustalla on Turun palolaitoksen VOIMAKAS painostus.

Keskuspaloaseman sammutusauto sekä nostolava-auto sijoitettiin molemmat itäsiiven puolelle. Ensimmäinen suihku selvitettiin porttiholvin kautta ulomman linnanpihan puolella olevasta portaikosta toiseen kerrokseen. Tätä suihkua voidaan pitää pahimpaan palokohteeseen suuntautuneena sammutusiskuna.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 3/1980 juttu. Sammutustoimia selostaa palomestari Rainer Saarinen, palotarkastajan huomiot ovat Teuvo Kuuselan kynästä.

Lue lisää