Arkistojuttu

Rauman satamassa suurpalo 7/1962

Rauman palokunta sai 10.10.1962 klo 21.29 hälytyksen satamaan ilmoituksella: ”Trukki palaa Hakunin suulissa!” Jo Varvinmäelle ehdittäessä loimotti taivaanranta Hakunin suunnalla ja niinpä annettiinkin radiopuhelimella viipymättä käsky yleishälytyksestä.

Noin 140 metrin pituinen varastorakennus, joka oli jaettu palomuureilla kolmeen osastoon, oli keskiosaltaan ilmitulessa liekkien humistessa valtoimenaan taivaalle. Rakennus oli ääriään myöten täynnä selluloosapaaleja ja paperirullia.

Tuulen alla oli laiturissa suuri norjalainen alus s/s Fernglen, jota parhaillaan lastattiin palon syttyessä. Laiva oli vakavasti uhattuna. Tuulen alla oli lisäksi seitsemän katettua rautatievaunua.

Sammutusvoimien alkuvahvuus oli 1 + 1 + 5 ja käytettävissä oli kaksi autoruiskua, joista satamamiesten ja muiden sivullisten avustuksella selvitettiin melko nopeasti viisi 3″ suihkua. Puolivakinainen palokunta, Rauman VPK, Rauma-Repola OY:n, Lönnström Yhtiöitten sekä Hollming OY:n teollisuuspalokunnat saapuivat nopeasti paikalle niin, että jo noin 15-20 minuutin kuluttua hälytyksestä oli toiminnassa 21 kpl 3″ ja 6 kpl 2″ suihkuja.

Sammutustyö jatkui suuria ponnistuksia kysyvänä yhtämittaisesti 18 tuntia.

Lataa PDF ja lue Palontorjunta 7/1962:n juttu

Lue lisää