Arkistojuttu

Ravintola Ukkometso paloi Jyväskylässä, 10/1981

Jyväskylän keskustassa Sokoksen ravintola Ukkometsossa syttyi sunnuntaina 29.11.1981 aamuyöstä tulipalo.

Jyväskylän keskustassa Sokoksen ravintola Ukkometsossa syttyi sunnuntaina 29.11.1981 aamuyöstä tulipalo.

Jyväskylän keskustassa olevassa Keskimaa Sokoksen ravintola Ukkometsossa syttyi sunnuntaina 29.11.1981 aamuyöstä erittäin nopeasti rajuksi kehittynyt tulipalo, joka tuhosi tavaratalon viidennessä kerroksessa olleet ravintolatilat lähes täydellisesti. Ravintolassa oli edellisenä iltana vietetty osuuskauppaliikkeen oman väen pikkujoulua. jonka päätyttyä viimeiset henkilökuntaan kuuluneet olivat poistuneet tiloista vähän kahden jälkeen.

Jyväskylän palolaitokselta lähti välittömästi palopaikalle koko hälytysvalmius, johon kuului johtoauto, kaksi paloautoa, säiliöauto ja nostolava-auto sekä 16 miestä. Tilanteen laajuuden selvitessä jo matkalla, komennettiin paikalle vielä tikasauto sekä annettiin määräys sopimuspalokuntien ja vapaavuorolaisten hälyttämisestä. Lisäksi paikalle tuli kuljetuksessa ollut sairaankuljetusauto. Palokunnan lähtö- ja ajoaika palokohteeseen oli noin viisi minuuttia. Perille tultaessa liekit löivät jo ulos kaikista Vapaudenkadun puoleisista ravintolasalin ikkunoista sekä kahdesta tai kolmesta Kauppakadun puoleisesta ikkunasta, mikä osoittaa palon nopeutta.

Ratkaisevaa sammutustöissä oli, että käytettävissä oli sekä nostolava-auto ja tikasauto, joita ilman palo kerroksessa olisi muodostunut pidempiaikaiseksi ja aiheuttanut ehkä yllätyksiä, joita nyt ei koettu. Voi vain kuvitella, mikä tilanne olisi ollut, jos palo olisi alkanut kaksi tuntia aikaisemmin ja saanut syystä tai toisesta sellaisen palamisnopeuden, josta sitä alkusammutustoimenpitein ei olisi voitu hallita.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 10/1981:n juttu.

Lue lisää