Arkistojuttu

Suurpalo Olkiluodossa ydinvoimalan työmaalla, 2/1976

Harvemmin joutuvat palokunnat sammutustöihin kohteeseen, jollainen rakenteilla oleva TVO I:n voimalaitos Olkiluodossa. Korkealla reaktorirakennuksessa paloi rakennuspuutavaran paljous jo täyden palon vaiheessa ensimmäisten sammutusyksiköiden saapuessa.

Palon aikana räjähti reaktorin suojarakennuksen pohjalla todennäköisesti hitsauskaasupullo. Räjähdyspaine purkautui viereiseen huonetilaan, jossa sai palo- ja ruhjevammoja seitsemän sammutustoimiin osallistunutta miestä.

Palontorjuntatehtävissä ylimmästä johdosta vastasi turvallisuuspäällikkö, jonka tehtäväkenttään kuului myös työsuojelu. Lisäksi alueella oli 1.12.1975 alkaen toiminut päätoiminen palopäällikkö. Laitokselle oli koottu teollisuuspalokunta, joka toimi työaikana sammutusryhmänä. Palokunnalla oli säännöllinen viikkoharjoitusohjelma. Rakennustyömaalla suurin vaikeus palokunnan kohdalla syntyy miehistön suuresta vaihtuvuudesta. Vaihtuvuus taas aiheuttaa, että koulutuksessa on vaikeuksia edetä suihkuputkea pidemmälle.

Rauman kaupungin palopäällikkö Immo Helenius totesi, että näin suuressa kohteessa tulisi olla omaa, paikalla olevaa palohenkilöstöä ja -kalustoa, sillä Olkiluodossa tulee olemaan suurpalon riski jatkossakin. Rakennustyön johtoa saatiin aikaisessa vaiheessa paikalle, mutta heidän apunsa ei ollut täysipainoista, koska tilanne oli heille outo, eikä heillä ollut aiempaa kokemusta tämän laatuisesta palotilanteesta.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 2/1976:n juttu.

Lue lisää