Arkistojuttu

Tuhoisa miljoonaluokan lautatarhapalo Tornion Röyttässä 1971

Yöllinen suurpalo 31.7.–1.8.1971 tuhosi lähes puolet Rauma-Repola Oy:n Röyttän sahan lautatarhasta Torniossa ja aiheutti 6,2 miljoonan markan palovahingot. Toinen puoli tarhasta ja Röyttän kyläryhmä sahoineen säästyivät tuholta sitkeän ja peräänantamattoman työskentelyn ansiosta. Saha ja sen lähes kilometrin pituinen lautatarha sijaitsevat Röyttän salaman äärellä Pohjanlahden perukassa, noin 8–10 minuutin ajomatkan päässä Tornion paloasemalta.

Palon syttyminen lienee havaittu myöhäisestä lauantai-illasta huolimatta useammasta pisteestä samaan aikaan. Rouva Nieppola – lomalla olevan vartijan sijainen – oli lähdössä näköetäisyydellä Sahalahden itäpuolella sijaitsevasta asunnostaan vartionvaihtopaikalle. Ulos astuessaan hän havaitsi palon ja ilmoitti siitä heti miehelleen palopäällikkö Nieppolalle, joka välittömästi hälytti Tornion palokunnan ja lähti sen jälkeen johtamaan palokuntaansa palopaikalle.

Tornion palokunta oli alkuhetkistä lähtien liikkeellä koko kalustollaan ja kun lisävoimaa Tornion VPK:sta tuli jatkuvasti palopaikalle yksityisautoilla ja palopaikan läheisyydessä olevilta huvila-alueilta moottoriveneilläkin, oli sammutustyössä pian 42 miestä Tornion palokunnasta sahan TPK:n lisäksi. Tornion palokunnan saapuessa ensimmäisillä autoillaan paikalle oli 5–7 tapulia tulessa, ja itse syttymispaikka sijainniltaan sellainen, että kylä taloineen ja koko tarha olivat vakavasti uhattuina. Ensimmäisenä tehtävänä palopaikalle saavuttaessa oli määräyksen antaminen Haaparannan ja Kemin palokuntien hälyttämisestä. Sammutusapua saatiin lisää jopa Oulusta asti.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 7/1971:n juttu.

Lue lisää