Arkistojuttu

Tuhoisa tulipalo Maaningalla 1/2000

Palvelutalo Viljamissa joulukuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä Maaningalla raivonnut tulipalo surmasi viisi vanhusta. Pelastushenkilöstön, hoitohenkilökunnan ja siviiliauttajien ponnistelujen ansiosta kuitenkin moni vanhus pelastui.

Tulipalo vanhusten palvelutalossa syttyi lauantaina 4. joulukuuta 1999 pian klo 23:n jälkeen. Se sai alkunsa palvelutalon asunnosta numero 2. Vaikka asunnosta ehdittiin saada palohälytys, asukasta ei enää pystytty pelastamaan. Hän paloi erittäin pahoin. Asunnon 2 vieressä olleiden asuntojen 3 ja 4, samoin kuin käytävän vastakkaisella puolella olleiden asuntojen 11 ja 12 asukkaat ennättivät menehtyä oikeuslääkärin lausunnon mukaan häkämyrkytykseen ennen kuin heidät saatiin parvekkeiden ovien kautta ulos asunnoistaan. Palo syttyi todennäköisesti lipaston päältä sen taakse pudonneesta pöytälampusta.

Palon syttymisen aikaan Ollinniemen palvelukeskuksessa oli työssä kaksi henkilökuntaan kuuluvaa. Yövuoro alkaa klo 21 ja päättyy klo 7. Yövuorossa olevat kävivät yön aikana Viljamin puolella 4–5 kertaa. Kaikkien kauhuskenaarioiden mukaisesti olosuhteet ja ajankohta, joissa palvelutalon tulipalo Maaningalla syttyi, olivat pahimmat kuviteltavissa olevat: viikonloppuyö, hoitohenkilökunnan määrä suhteessa potilasmäärään, paikallisen palokunnan resurssit, avustavien palokuntien vahvuudet ja pitkät ajomatkat sekä talvipakkanen yhdistettynä paloturvallisuusjärjestelmien vajavaisuuteen ja muihin onnettomiin yhteensattumiin. Se, että rakennus oli aivan uusi ja määräysten mukaisesti rakennettu, ei estänyt ikävien seurausten syntymistä.

Lataa PDF ja lue koko Pelastustieto 1/2000:n juttu.

Lue lisää