Arkistojuttu

Tulipalo vaati kahden sammuttajan hengen 5/1955

Järkyttävä tulipalo Liedossa

Elokuun 12. päivänä 1955 klo 14.50 sai Liedon VPK hälytyksen Sikilän kylään Mäen tilalle, jossa oli havaittu karja- ja puimalarakennuksen katonharjalta nousevan hienoa savua. Liedon VPK:n asemankulman osasto saapui nopeasti apuun parin kilometrin päästä, mutta tuli jo päässyt valtavaan riehuntaan. Liedon kunnan palopäällikkö Kosti Mäki pyysi heti paikalle tultuaan läänin hälytyskeskuksesta Turusta toimeenpantavaksi suurpalohälytyksen, koska välittömässä läheisyydessä oli tilan päärakennus ja valtamaantien toisella puolella naapuritalojen rakennusryhmät. Lähimmälle riittävälle vedenottopaikalle jokirantaan oli matkaa ainakin kilometri.

Maarian VPK:n säiliöauto saapui Turusta ensimmäisenä kaukoavustusosastona paikalle saaden tehtäväkseen päärakennuksen idänpuoleisen pään suojelun ja sammutuksen. Samassa saapui myös Liedon VPK:n Yliskulman osaston Land-Rover perävaunuineen tehtävänään jatkaa letkunselvitystä siitä, mihin asemankulman osaston letkut loppuivat. Maarian VPK:n toisen auton miehistö joutui samanlaiseen tehtävään. Paikalle tullut Turun VPK:n säiliöauto jatkoi säiliönsä tyhjentäneen Liedon VPK:n säiliöauton työtä. Auran ja Paattisten VPK:t saivat omat tehtävänsä.

Miehiä hääri aivan tulirajassa. Joku oli häärinyt myös aivan rakennusten nurkassa korkkimatonliuskaa suojanaan pitäen. Hän oli juuri perääntymässä pois kuumasta vyöhykkeestä ovea edelleen suojanaan laahaten, kun valtava räjähdys pyyhkäisi hänet maahan. Jonkin ajan päästä pihamaalla nähtiin asbestipukuinen hahmo pitkällään ja rakennusten nurkkauksessa palavien hirsien alla lojui joku liikkumattomana. Hetken päästä selvisi, että Maarian VPK:n jäsenet Helge Laurén ja Turkka Hurme olivat menettäneet henkensä. Moni sammuttaja sai vammoja.

Tuhatmäärin yleisöä saapui osoittamaan kunnioitustaan vapaaehtoisessa palokuntatyössä henkensä menettäneille Laurénille ja Hurmeelle Maarian kirkkoon. Hautaa umpeen luotaessa torvisoittokunta soitti Jean Sibeliuksen ”Sydämeni laulun”.

Lataa PDF ja lue koko Palontorjunta 5/1955:n juttu.

Lue lisää