Pelastustieto blogi 5.6.2017

Kannattaa miettiä mitä kirjoittaa suljetuissakin ryhmissä

Hyvä esimerkki myönteisestä suhtautumisesta maahanmuuttajataustaiseen väestönosaan on Helsingin Pelastusliiton järjestämä alkusammutuskoulutus.

Hyvä esimerkki myönteisestä suhtautumisesta maahanmuuttajataustaiseen väestönosaan on Helsingin Pelastusliiton järjestämä alkusammutuskoulutus.

Sosiaalisessa mediassa käyttäytyminen pompsahti uusiin sfääreihin, kun pitkiä juttuja netissä julkaiseva Long play -sivusto paljasti, että poliiseilla on oma suljettu ja salainen Facebook-ryhmä, jossa on julkaistu avoimen rasistisia kirjoituksia. Sivuston ylläpitäjänä on kuluvaan kevääseen saakka toiminut poliisin oma ”some-mannekiini”, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss. Hän on toiminut myös poliisin vihapuhetyöryhmän puheenjohtajana, mutta joutui nyt kohun takia jättämään paikkansa.

Forss ehti perustella kirjoituksia sananvapaudella. Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen totesi radiohaastattelussa aivan oikein, että on olemassa myös sananvastuu ja erityisesti viranomaisella on sellainen. Kenellekään ei saa olla epäselvää, että esimerkiksi poliisi voisi Suomessa toimia eri tavalla toiminnan kohteesta riippuen.

Palomiehet ja pelastusalalla työskentelevät kantavat somekirjoittelussaan samanlaista sananvastuuta kuin poliisit. Helsingissä Instagramiin työstään kirjoittaneet palomiehet närkästyivät, kun laitos halusi poistaa ohjeiden vastaiset kuvat. Laitos pyysi palomiehiä myös perehtymään laitoksen ohjeisiin. Somekirjoittelua ei kielletty.

Paras tapa on olla somessa yhteisessä rintamassa. Monet nuoret palomiehet ovat taitavia ja kiinnostuneita käyttämään sosiaalista mediaa. Heidät pitää saada yhteiseen sakkiin työnantajan kanssa jakamaan yhteisesti hyväksyttyä tietoa. Pelastusopistossa on opiskelijoista värvätty someagentteja, jotka opiston kanssa yhteistyössä jakavat tietoa opiskelusta ja opiston elämästä, sekä toiminnasta sosiaalisessa mediassa.

Jos palomiehillä tai pelastusalalla työskentelevillä on omia suljettuja sosiaalisen median ryhmiä, kannattaa ottaa opiksi poliisien nyt aiheuttamasta kohusta. Virkamies ei voi vapaa-ajallakaan kirjoittaa mitä sattuu ja mistä sattuu. Toivottavasti sitä ei tee kukaan. Miksi kenenkään tarvitsisi olla rasisti tai polkea maahan toisenlaisen taustan ja kulttuurin omaavia ihmisiä? Ihmisiä me olemme kaikki.

Teksti: Esa Aalto
päätoimittaja

Kuva: Kaisu Puranen

 

Lue lisää