Pelastustieto blogi 7.10.2018

Miksi on paettava terroritilanteesta?

Terroririlanteessa ammattilainen voi suojautua esimerkiksi viiltosuojaliivillä. Siviilin kannattaa paeta. (Kuva: Teemu Heikkilä)

Terroririlanteessa ammattilainen voi suojautua esimerkiksi viiltosuojaliivillä. Siviilin kannattaa paeta. (Kuva: Teemu Heikkilä)

Ranskalaista terroritilanneohjetta käsittelevästä artikkelista oikeastaan ainoat saamani palautteet ovat käsitelleet pakenemisen mielekkyyttä ensimmäisenä toimenpiteenä.

Tällaisesta tilanteesta on ehkä paras esimerkki Las Vegasissa hotellin ikkunasta kantrimusiikkitapahtuman yleisöä ampunut häiriintynyt mies. Viimevuotisessa tapauksessa kuoli 58 ihmistä ampujan lisäksi. Ampujan motiivi on jäänyt hämärän peittoon. Tapaus on ihmisuhrien lukumäärällä mitattuna USA:n suurin joukkoampuminen. Tilanteelle tyypillisesti ampuja riisti lopuksi itseltään hengen. Avoimella kentällä olleet autettavat ja auttajat olivat ampujalle helppoja liikkumattomia maaleja (”sitting ducks”).

Tuollaisessa tilanteessa ihmisten ainoa keino säilyä hengissä on pakeneminen mahdollisimman nopeasti. Ammattiauttajien toimenpiteetkin ajoittuvat vaaran poistamisen jälkeiseen aikaan.

Eivät aseelliset terroriteot ole harvinaisia Suomessakaan. Muistetaan vain kouluampumiset ja Imatralla joulukuussa 2016 ravintolan eteen ammuttujen kolmen naisen tapaus. Tekijä oli kaikissa suomalainen. Aseettomalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta. Ampujaa ei puhumalla pysty rauhoittamaan. Vaikka rikollisten välisiä aseellisia välienselvittelyjä ei voikaan pitää varsinaisena terroritekoina, niistäkin on sivullisten paettava. Lahdessa tammikuussa 2000 kuoli kolme moottoripyöräjengiläistä pitseriassa tapahtuneessa ammuskelussa.

Pommi-isku

New Yorkissa helmikuussa 1993 World Trade Centerin pilvenpiirtäjän kellarissa räjähti sinne asennettu pommi. Rakennus ei sortunut ja kuolonuhreja oli vain kuusi. Todellista tuhoa aiheutti syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 WTC:n kaksoistorniin lentokoneilla tehty terrorihyökkäys, jossa kuoli yli 4000 ihmistä. Kummankin teon takana olivat arabit. Huhtikuussa 1995 räjähti autopommi Oklahoma Cityn liittovaltion rakennuksen luona. Kuolonuhreja oli 168. Tällä kertaa asialla olivat militantit äärioikeistolaiset.

Viikoittain näemme uutisissa Irakissa, Afganistanissa tai Pakistanissa tehtyjen itsemurhapommi-iskujen seurauksia. Tiettävästi Ranskassa on estetty useampi itsemurhaisku. Pommi-iskuissa räjähtää usein toinen pommi jonkin aikaa ensimmäisen jälkeen. Jälkimmäinen pommi aiheuttaa tuhoa paikalle tulleiden auttajien ja uteliaiden keskuudessa. Pommin räjähdyspaikalta on aina paettava. Sivullisia ei räjähdyspaikalla tarvita. Uhreja ei kaivata lisää (”collateral damage”).

Autolla väkijoukkoon

Nizzan rantabulevardilla ja Berliinin joulutorilla, kummatkin vuonna 2016, tekijä ajoi ihmisten päälle kuorma-autolla. Ajoneuvon edestä on paettava ja varoitettava etäämmällä olevia ihmisiä. Auton reittiä on vaikea arvioida. Mikäli taidot riittävät niin jo yliajettuja voi yrittää auttaa. Auto tuskin peruuttaa pitkiä matkoja tai ajaa samaan paikkaan kahdesti peräkkäin. Tosin kukaan tuskin pakenijaa soimaa, mikäli jättää avun antamisen ammattilaisille.

Meitä suomalaisia lähin autolla tehty terroriteko tapahtui Tukholmassa viime vuonna. Keskustan suomalaisturistienkin suosimalla alueella kuorma-auto ajoi ihmisten päälle. Uzbekistanilaistaustainen ajaja sai elinkautisen tuomion ja karkotuksen Ruotsista ikiajoiksi. Osamotiivina tekijällä saattoi olla hylätty turvapaikkahakemus. Edellisen kappaleen pakenemis- ja auttamisohjeet pätevät myös tällaisiin tapauksiin. Helsingissä Lönnrotinkadulla vuonna 2017 ihmisten päälle punaisella Jaguarilla ajanut mies jätettiin syyntakeettomana tuomitsematta. Muutamissa tapauksissa sairaskohtauksista on seurannut yliajoja.

Puukko tai muu teräase

Kun hurmos ylittää järjen, helpoimmin ja nopeimmin löytyvä ase on puukko tai veitsi. Niitä löytyy jokaisesta keittiöstä ja useimmista sekatavarakaupoista. Meitä suomalaisia ovat järkyttäneet Turun puukotukset. Olemme saaneet seurata syytetyn oikeudenkäyntiä. Siinä syytetty suhtautuu oikeuteen ja tuomioon suorastaan halveksivasti.

Tällaista hyökkääjää ei saada lopettamaan puhumalla. Tilanteeseen tehoaa vain raaka voiman käyttö. Taltuttajiksi tarvitaan useampi aseeton voimakas henkilö. Hekin saattavat itsensä tilanteessa vaaraan. Lasten, naisten tai vanhusten on turhaa ryhtyä tehtävään. Uhrien auttaminen ei onnistu itseään vaarantamatta ennen väkivallantekijän taltutusta. Niinpä yleispätevä ohje teräasetilanteessa on kaikille pakeneminen ja muiden varoittaminen. Ammattilaiset hoitavat sitten uhrit sekä tekijän.

Useissa onnettomuustapauksissa ovat yli-innokkaat kännykkävideoijat vaikeuttaneet pelastajien työtä. Uteliaisuuden lisäksi kuvaajien motivaationa saattaa olla mahdollinen kuvauspalkkio. Edellä esitetyissä tapauksissa on syytä paeta kuvaamisen sijasta. Muussa tapauksessa voi saattaa itsensä vaaraan ja jopa hankaloittaa ammattiauttajien työtä. Terrori on lopullisesti rantautunut Eurooppaan ja myös Suomeen. Kaikissa terrorismitilanteissa yleispätevä ohje on pakeneminen. Annetaan ammattilaisten hoitaa auttaminen.

DI Markku Aarnio

Lue lisää