Pelastustieto blogi 15.12.2023

Pelastustoimi kiinnostaa tiedustelutoimintaa

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Markus Viitaniemi on Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja sekä Palo- ja pelastustieto ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Kirjoitin Pelastustiedossa 5/2023 blogin otsikolla Venäjän kahdet kasvot. Blogissani totesin, että meidän on tiedostettava mahdollisen tiedustelutoiminnan kohdistuminen pelastusviranomaisiin – mikä on huomioitava entistä huolellisemmin kaikessa toiminnassa. En tuota kirjoittaessani kuitenkaan arvannut, että pari kuukautta myöhemmin oma pelastuslaitoksemme saa osansa laajasta tietojenkalasteluiden ja sähköpostitilien tietomurtojen ketjusta. Lisäksi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella on viime aikoina ollut useita muita turvallisuuspoikkeamia, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi tieto- ja kiinteistöturvallisuuteen.

Onneksi mitään akuuttia turvallisuusuhkaa ei ole tiedossa, eikä salassa pidettävää tietoa ole päätynyt organisaation ulkopuolelle. Nämä tapahtumat ovat kuitenkin käytännön osoitus siitä, että pelastustoiminnan, ensihoidon ja väestösuojelun suorituskykymme on aidosti ulkopuolisten kiinnostuksen kohteena.

Olemme pelastusalalla olleet poikkeuksellisen avoimia kertomaan palvelutasostamme ja suorituskyvystämme sekä esittelemään toimintaamme ja tilojamme ulkopuolisille.

Olemme pelastustoimena keskeinen sisäisen turvallisuuden viranomainen ja teemme kiinteää yhteistyötä muiden turvallisuusviranomaisten kuten puolustusvoimien, poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa. Toimialan turvallisuusasioissa pelastustoimi on kulkenut muita turvallisuusviranomaisia pari askelta perässä. Esimerkiksi pelastustoimen siirtyminen korkean varautumisen ja turvallisuuden vaatimusten turvallisuusverkkoon (TUVE) on vielä vaiheessa. Pohjois-Karjalan osalta siirrymme kokonaisuudessaan TUVEen vuoden loppuun mennessä, eli pääsimme melkein maaliin, ennen kuin omaan pesään napsahti. Ainut hyvä puoli näissä tapahtumissa on, että viimeistään nyt koko henkilöstömme on herännyt ja ymmärtänyt näiden asioiden tärkeyden. Tapahtumat ovat olleet hyvä muistutus myös siitä, että tieto-, kiinteistö- ja henkilöturvallisuuteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomioita ja ennen kaikkea siitä, mikä merkitys meillä jokaisella tässä turvallisuuskokonaisuudessa on. Inhimilliset tekijät ovat usein se heikoin lenkki.

Olemme pelastusalalla olleet poikkeuksellisen avoimia kertomaan palvelutasostamme ja suorituskyvystämme sekä esittelemään toimintaamme ja tilojamme ulkopuolisille. Esimerkiksi Päivä paloasemalla -tapahtumassa ovet ovat olleet avoinna kenelle tahansa ilman, että olemme kyenneet tunnistamaan, keitä tiloissamme vierailee. Eivät ole enää, ainakaan Pohjois-Karjalassa. Emme aio sulkeutua yhteiskunnan ulkopuolelle, mutta vallitsevaan turvallisuustilanteeseen on reagoitu ja nämä turvallisuuspoikkeamat on otettu vakavana varoituksena, jonka vuoksi olemme myös nostaneet turvallisuustasoamme. Toivottavasti näin tapahtuu koko alalla.

Puheenjohtajalta-kolumni on julkaistu aiemmin Pelastustiedossa 7/2023.

Lue lisää