Pelastustoimi 19.11.2016

”Ei sosiaalivirastojen jatkeeksi”

Vuoteen 2025 mennessä pelastuslaitosten tehtävät monipuolistuvat myös palomestari Jari Korkiamäen mielestä. Hän ei kuitenkaan halua laajentaa liikaa niiden tehtäväkenttää. Korkiamäki työskenteli kuusi vuotta sitten palomestarina Helsingin pelastuslaitoksella. Nyt hän toimii samassa laitoksessa pelastustoimen päällikkönä.

pelastusala_v2025_vignetti”Ei pelastuslaitoksista pidä tehdä sosiaalivirastojen jatkeita. Oma työ hoidetaan jatkossakin mahdollisimman hyvin, mutta halonhakkuuseen tai vedenkantoon pelastushenkilöstöä ei tule laittaa”, Korkiamäki sanoo painokkaasti.

Kantaansa hän perustelee sillä, että mikäli pelastuslaitosten tehtäväkenttää laajennetaan liikaa, mikään tehtävä ei tule hoidetuksi kunnolla. Ennaltaehkäisevässä turvallisuustyössä Korkiamäki uskoo kumppanuuden voimaan. Helsingissä pelastuslaitoksen ja opetusviraston kumppanuudesta on saatu hyviä tuloksia.

”Olemme tehneet kouluille opintomateriaalia ja kouluttaneet opettajia. He ovat hyödyntäneet tätä kaikkea omassa opetustyössään. Ajan oloon tieto tavoittaa kaikki kaupunkilaiset, sillä Suomessa on oppivelvollisuus. Ei turvallisuusajattelun ja -tiedon lisäämiseen välttämättä tarvita uusia organisaatioita.

Korkiamäki sanoo olevansa huolissaan kansalaisten turvallisuudesta tulevaisuudessa.

”Tämä ei ole rasismia, mutta ellei maahanmuuttopolitiikkaa saada hallintaan, meitä uhkaa Ruotsin Malmön kohtalo. Siellä tarvitaan jo poliisipartio turvaamaan toisen poliisipartion tai pelastushenkilöstön toimintaa. Helsingissä samaa on jo nähtävissä, ei tosin vielä siinä mittakaavassa”, Korkiamäki sanoo.

Lattiatason työnjohtaja on harmissaan pelastustoimen henkilöstöön kohdistuneista syytöksistä, joita väki on saanut kuulla jopa omasta ministeriöstä.

”Ei poliisia syytetä nuorten kuolonkolareista, eikä puolustusvoimia talvisodan syttymisestä. Mutta palokuolemista on moitittu palomiehiä, niin kuin me olisimme niihin syyllisiä”, Korkiamäki pahoittelee.

Lue lisää