Pelastustoimi 23.6.2020
Facebook (59)

Helsingin pelastuslaitokselle tulossa kolme kärkiyksikköä viiden vuoden sisällä

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on ollut käytössä kärkiyksikkö jo usean vuoden ajan. Nyt niillä pyritään parantamaan toimintavalmiutta entisestään.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on ollut käytössä kärkiyksikkö jo usean vuoden ajan. Nyt niillä pyritään parantamaan toimintavalmiutta entisestään.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos ottaa viiden vuoden aikana käyttöön kolme kärkiyksikköä. Laitoksella ei ole tällä hetkellä ollut kärkiyksiköitä käytössä.

Yksiköt sijoitetaan Konalaan, Kontulaan ja Tapanilaan.

Konalan yksikkö aloittaa toimintansa tämän kesän aikana. Auto piti saada käyttöön jo nyt alkukesästä, mutta auton tietokonelaitteiston asentaminen viivästyi kesän lomakauden vuoksi.

Kontulan yksikkö on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuonna ja Tapanilan yksikkö arviolta vuonna 2023–2025.

Myös Vuosaareen sijoitettava neljäs yksikkö on kaavailuissa, mutta sille ei ole vielä virallista päätöstä.

Yhden kärkiyksikön hinta on auton ja sen rungon osalta noin 285 000 euroa. Tämän lisäksi kaluston kustannukset ovat noin 30 000 – 40 000 euroa.

”Hinta on kaluston osalta vain arvio, sillä osa kalustosta löytyy meiltä laitokselta jo entuudestaan”, kertoo va. pelastusjohtaja Jari Korkiamäki Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Havainnekuva Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen uuden kärkiyksikön teippauksista. Kuva: Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Toimintavalmiusaikojen korjaus tavoitteena kärkiyksiköiden ja Konalan uuden paloaseman avulla

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on ollut ongelmia täyttää toimintavalmiusajan velvoitteita. Pelastuslaitos aikoo korjata tätä ongelmaa uusien kärkiyksiköiden avulla.

”Tämä on uusi toimintamalli, jota nyt kokeilemme alueilla, joita emme toimintavalmiusohjeen mukaisessa ajassa tavoita. Olemme testanneet laitteita toukokuun alusta, ja tilastojen perusteella alueelliset toiminta-ajat näyttäisivät nyt tehostuvan”, Korkiamäki kertoo.

Toimintavalmiusaikaa aiotaan parantaa myös rakentamalla Konalaan uusi paloasema. Toistaiseksi pelastuslaitos on ollut Konalassa palokuntatoiminnan kannalta hankalissa vuoratiloissa.

Uuden aseman arvioidaan olevan toimintavalmiina vuoden 2023 alussa.

Teksti: Petri Vanhanen. Pääkuva: Kaisu Puranen / Pelastustiedon arkistokuva

 

Ke 24.6. klo 9.13: Korjattu kärkiyksikön auton ja sen rungon hintaa. Oikea hinta on noin 285 000 euroa, ei noin 185 000 euroa.

 

Lue lisää:

Helsingin uhkasakkovalitus kaatui hallinto-oikeudessa (16.6.2020)

Kiireellinen apu ontuu erityisesti kaupunkikeskuksissa – oikeusasteen ratkaisusta tuki resurssitarpeille? (17.6.2020)

Kärkiyksikkö lähtee etujoukkona tehtävälle (30.4.2018)

Lue lisää