Järjestöt 27.5.2024

Kotkan VPK ylivoimainen ykkönen – Kymenlaakson palokunnat nappasivat kolmoisvoiton

Kotkan kilpailuryhmään kuuluivat Mikko Häkkinen, Anu Kallio, Simo Sarimo (ryhmänjohtaja) ja Jari Lipiäinen.

Kotkan kilpailuryhmään kuuluivat Mikko Häkkinen, Anu Kallio, Simo Sarimo (ryhmänjohtaja) ja Jari Lipiäinen.

Kotkan VPK:n voitti ylivoimaisesti Hämeenlinnassa lauantaina järjestetyn palokuntien SM-kilpailun ja nosti ilmaan perinteisen Jehumaljan. Kotkan VPK:n nelihenkinen kilpailuryhmä voitti kaikki kolme osakilpailua; joukkuetietokilpailun, taitokilpailun sekä kalustokilpailun. Henkilökohtaisen tietokilpailun paras oli niin ikään Kotkan VPK:n Simo Sarimo, joka valittiin myös kilpailun parhaaksi ryhmänjohtajaksi.

Sarimo sanoo, että menestyksen taustalla on monen vuoden pitkäjänteinen työ ja kilpailutoimintaan satsaaminen. Kotkan VPK voitti kilpailun viimeksi kaksi vuotta sitten. Kymenlaaksolaiset palokunnat nappasivat kolmoisvoiton, sillä viime vuoden voittaja Anjalan VPK tuli toiseksi ja Inkeroisten VPK oli kolmas.

Simo Sarimo kertoo, että palokunnassa harjoiteltiin erikseen kaikkia osa-alueita. Nyt kun osallistuvan joukkueen ryhmän koko oli aikaisempaa pienempi eli 1+3, lähti Kotkastakin matkaan kaksi joukkuetta. Niistä oli myös harjoittelussa toisilleen hyötyä, kun ne saivat toinen toisestaan sparrausapua.

”Harjoittelumotivaatiota nosti myös erittäin mielenkiintoinen kilpailuaineisto. Se vaati myös soveltamista ja joutui miettimään totuttuja toimintatapojaan.”

Simo Sarimo kertoo esimerkiksi kuvitelleensa osaavansa käyttää suihkuputkea, mutta perehtyessään aineistoon ja kuunnellessaan Palopäällystöliiton järjestämiä webinaareja, hän huomasikin joutuvansa miettimään uudestaan perusasioita.

”Taitokilpailussa oli suuri määrä aineistoa sähköautopaloista, mutta joukkueelle annettiin mahdollisuus rakentaa käytäntöä varten toimintamallit.”

Kalustokilpailua on hänen mukaansa aina hankala harjoitella ja siksi siinä onnistumisessa tarvitaan myös ripaus onnea. Sitä oli nyt erityisesti voittajajoukkueella.

”Tehtävässä piti käyttää lukkoporaa ja siitä muodostui monelle kilpailujoukkueelle kynnys. Meidän joukkueessamme Jari Lipiäinen oli vasta äskettäin käsitellyt tätä työkalua ja siitä muodostui ratkaiseva tekijä meidän eduksemme”, Sarimo sanoo.

Hän kannustaa palokuntia ehdottomasti osallistumaan ja lähtemään ennakkoluulottomasti mukaan kilpailutoimintaan, joka on myös koulutuksellisesti merkittävä asia.

”Kilpailussa kokeneemmat ovat varmasti valmiita jakamaan vinkkejä, itse ainakin olen ehdottomasti valmis antamaan halukkaille opastusta.”

Ensi vuonna kilpailut järjestää Kymenlaakson pelastuslaitos.

Veteraanisarjan menestyjä oli lappeenrantalainen Tirilän VPK, joka nappasi sekä voiton että kolmannen sijan. Veteraanisarjan toiseksi tuli Jämsänkosken VPK.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 33 yleisen sarjan ja 10 veteraanisarjan joukkuetta vapaaehtoispalokunnista ympäri Suomea. Kilpailun tämänvuotinen teema oli tulevaisuuden pelastajat.

Kilpailun tulokset löytyvät täältä.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Suomen Palopäällystöliitto

Lue lisää