Järjestöt 15.9.2015

Messut ja CTIF-kokous samaan aikaan

CTIF-tapahtuman yhteydessä tehtiin myös kauppaa Kuopiossa vuonna 2001.

CTIF-tapahtuman yhteydessä tehtiin myös kauppaa Kuopiossa vuonna 2001.

Kansainvälinen pelastusalan kokous järjestetään Suomessa ensi vuoden syyskuussa samaan aikaan, kun Jyväskylässä järjestetään valtakunnalliset Turvallisuus-messut.

Pelastusalan kansainvälinen kattojärjestö CTIF (Comité technique international de prévention et d´extinction du Feu) järjestää edustajakokouksen Helsingissä 7.-9.9.2016. Kokoukseen saapuu noin 140 pelastusalan korkeinta viranomaisjohtoa, alan järjestöä ja teollisuuden edustajaa. Komitean puheenjohtajan Pentti Partasen mielestä kokous on erinomainen tilaisuus esitellä suomalaista pelastustoimea kansainvälisesti.

CTIF on kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö, joka edistää palokuntanuorisoharrastusta ja maailmanlaajuista palokuntatoimintaa. CTIF edustaa jäsentensä kautta viittä miljoonaa palomiestä, jotka turvaavat päivittäin miljardin ihmisen elämää. Mukana on yli 30 jäsenmaata ja noin 50 jäsenjärjestöä.

Kullakin jäsenmaalla on järjestön toimintaan osallistumista valmisteleva kansallinen komiteansa. Suomen komitealla on edustajat sisäministeriöstä, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, Suomen Palopäällystöliitosta, Pelastusopistosta ja Aalto-yliopistosta.

Ensi vuoden kokouksen yhteydessä järjestetään asiantuntijaseminaari ja näyttely, jossa esitellään alan teollisuuden uutuustuotteita. Puheenjohtaja Pentti Partanen sanoo, että kokous on erinomainen kanava esitellä suomalaista pelastustoimea, alan järjestöjä ja yritystoimintaa.

CTIF-kokouksen yhteydessä järjestettiin myös perinteiset palokuntakisat. Runsaslukuinen yleisö seurasi kisaa Kuopiossa vuonna 2001.
CTIF-kokouksen yhteydessä järjestettiin myös perinteiset palokuntakisat. Runsaslukuinen yleisö seurasi kisaa Kuopiossa vuonna 2001.

Päällekkäisyys harmittaa

 

Kansainvälisen toiminnan asiantuntija Taina Hanhikoski Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä harmittelee, että kaksi suurta alan tapahtumaa järjestetään yhtä aikaa.

”Meillä ei ollut tietoa päällekkäisyydestä. Kansainvälinen järjestä haluaa, että tapahtuma järjestetään syyskuussa.”

Suunnitelmat alan teollisuuden uutuustuotteiden näyttelystä ovat Hanhikosken mukaan vielä alkutekijöissään.

”Todennäköisesti pyritään myymään näyttelytilaa tai saamaan sitä kautta sponsoreita tapahtumalle.”

”Tapahtumassa on perinteisesti myös näytteilleasettajatoimintaa.”

Turvallisuus-messutoimikunnan puheenjohtaja Juhani Härkönen pitää valitettavana, että tapahtumia on yhtä aikaa.

 

Kokouspaikaksi Jyväskylä?

 

”Messujen kokoaminen on jo hyvässä vauhdissa, joten CTIF-tapahtumalla ei ole vaikutusta siihen.”

Härkönen ehdottaa, että kansainvälinen alan kokous järjestetään Jyväskylässä, jossa on samaan aikaan esillä koko suomalainen paloalan tuotanto ja uutuustuotteet.

CTIF kokoaa pelastusalan asiantuntijoiden osaamista yhteiseen käyttöön, joten sillä on vankka kokemus palo- ja pelastusalasta. CTIF:n historia ulottuu yli sadan vuoden päähän vuoteen 1900, jolloin järjestö perustettiin Pariisissa. Nykyään puheenjohtajana toimii Tore Eriksson Ruotsin pelastusvirasto MSB:stä.

Suomessa tapahtuma järjestettiin edellisen kerran vuonna 2001, jolloin Kuopiossa järjestettiin myös CTIF-kilpailut.

Teksti: Esa Aalto Kuvat: Risto K. Järvinen

Lue lisää