Pelastustoimen naisverkosto tapasi Säätytalolla keskiviikkona. Verkoston yhteyshenkilö, SPEKin aluejohtaja Sirpa Suomalainen (vas.), puheenjohtaja Mira Leinonen ja toinen yhteyshenkilö, Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Camilla Volanen.
Pelastustoimen rakenteissa on edelleen paljon korjattavaa, jotta ala olisi tasa-arvoisempi.
Pelastustoimen naisverkosto teki jäsenilleen kyselyn viime maaliskuussa. Vastaukset purettiin naisverkoston kokoontumisessa säätytalolla Helsingissä viime keskiviikkona.
Kysely tehtiin Women in Fire and Rescue Services -komission kyselyn pohjalta. Siihen vastasi 51 naista, mikä oli verkoston johtajan Mira Leinosen mukaan hyvä määrä suhteutettuna lyhyeen vastausaikaan.
Kysymykset liittyivät perheasioihin, uraan sekä teknisiin ja materiaalisiin asioihin. Kyselyssä tuli ilmi, että syrjintää oli kokenut vähän yli puolet vastaajista.
”Se kertoo paitsi siitä että syrjintää on, myös siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa sukupuolet kokevat kohtuullisen tasa-arvoisiksi toisensa. On niitä hyviäkin kokemuksia. Syrjintätapauksia ei kuitenkaan pitäisi olla ollenkaan”, Leinonen sanoo.
Leinonen näkee, että kyselyssä nousi esiin monia yksittäisiä asioita, joissa on parannettavaa pelastusalalla.
”Materiaaliset, tekniset asiat, asenteet, perheasiat. On todella paljon yksittäisiä nostoja, ja kun ne laittaa saman sateenvarjon alle, niin puhutaan pelastustoimen rakenteista.”
Leinosen mukaan tasa-arvoasioissa juuri Suomessa on silmiinpistävää se, että niistä puhuminen leimataan helposti naisten hössötykseksi.
”Moni on myös sitä mieltä, että meillä on kaikki hyvin, paremmin kuin vaikka Venäjällä, jossa nainen ei edes saa olla palomies. Jos lähtökohtavertailut ovat tällaisia, meillä on aidosti tehtävää, aitoja ongelmia, jotka pitäisi pukea sanoiksi ja joista pitäisi keskustella rakentavasti”, Leinonen sanoo.
Paljon konkreettisia asioita verkoston toiminassa on tapahtunut puolessatoista vuodessa. Verkostolla on nyt toimintasuunnitelma, ja verkoston suojelijaksi saatiin kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Seuraavaksi luvassa on esimerkiksi treeniviikonloppu naisille, jotka haluavat fyysisen toimintakykynsä pelastustoimen vaatimuksia vastaavaksi, olivat he sitten sopimuspalokunnassa tai pyrkimässä Pelastusopistoon. Vuoden päästä kesällä verkosto järjestää leirin 14-19-vuotiaille tytöille, jotta pelastustoimi tulisi tutuksi.
Teksti ja kuva: Kaisu Puranen