Pelastustoimi 14.2.2020

Tavoitteena tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Yhdistyksen jäsenet Sini Santasalo (edessä), Mira Leinonen (2.rivi vas), Taina Hanhikoski, Sari Tuuri-Salonen, Tiia Tiesmäki (3.rivi vas) ja Marika Metsä-Tokila haluavat tehdä pelastusalasta tasa-arvoisen ympäristön.

Yhdistyksen jäsenet Sini Santasalo (edessä), Mira Leinonen (2.rivi vas), Taina Hanhikoski, Sari Tuuri-Salonen, Tiia Tiesmäki (3.rivi vas) ja Marika Metsä-Tokila haluavat tehdä pelastusalasta tasa-arvoisen ympäristön.

Pelastusalan naiset -yhdistys haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa pelastusalalla ja tehdä pelastusalaa houkuttelevammaksi toimintakentäksi naisille.

Yhdistys jatkaa nyt virallisessa muodossa sitä työtä, minkä se oli aloittanut viitisen vuotta sitten epävirallisen pelastusalan naisverkoston kautta.

Työsarkaa riittää. Pelastusalalla toimivien naisten asemaa ovat hankaloittaneet muun muassa kunnollisten työvarusteiden ja pukuhuonetilojen puuttuminen, raskausajan ja työn yhteensovittamisvaikeudet, vanhoilliset asenteet, koulutus- ja pääsykoevaatimusten päivittämättömyys ja pelastusalan yksipuolinen mieskuvasto.

”Olemme tarjonneet muun muassa välineongelmiin ratkaisuja. Varustevarastojen yhteistyö, hankintojen koordinointi ja varusteiden lainausjärjestelmä auttaisivat. Raskausajan varusteita ei tällöin tarvitsisi montaa. Ehdotuksiin sanotaan, että tosi hyvä idea, mutta siihen asia sitten pysähtyy”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Mira Leinonen.

”Esimerkiksi varusteiden epäkohta olisi helppo korjata. Kysymys on vain hankinnoista. Asenteiden korjaaminen on hitaampaa.”

Viimeisen puolen vuoden aikana edistysaskelia on kuitenkin tullut. Muun muassa Ylöjärven VPK julkaisi ensimmäisenä sopimuspalokuntana tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelmansa. Perässä seuraavat kaksi pelastuslaitosta, jotka suunnittelevat myös omaa linjaustaan.

Yhdistystä edeltäneellä naisverkostolla oli nelisensataa jäsentä, mutta kaikki entiset jäsenet eivät vielä ole siirtyneet yhdistyksen katon alle. Yhdistys etsiikin parhaillaan lisää väkeä mukaan toimintaansa.

Yhdistyksen toiminta on tarkoitettu sukupuoleen katsomatta kaikille pelastusalalla toimiville henkilöille, jotka haluavat olla mukana edistämässä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta pelastusalalla.

Teksti ja kuva: Petri Vanhanen

Lue lisää