Pelastustoimi 10.5.2021

Kuntavaalit 21: Jarmo Soljasaloa huolettaa pelastustoimen rahoitus sote-ratkaisussa

Jarmo Soljasalo on eläkkeellä oleva palotarkastaja, joka Espoosta Mikkeliin muutettuaan päätti ryhtyä myös valtuustoehdokkaaksi. Hän tavoittelee paikkaa kaupunginvaltuustossa Kokoomuksen ehdokaslistalta.

Soljasalon tärkein tavoite poliittisena päätöksentekijänä on elinvoimainen sivistys ja osaavat ihmiset.

”Lasten ja nuorten laadukkaassa koulutuksessa on menestyvän Mikkelin tulevaisuus. Uudet yritykset tarvitsevat koulutettua henkilökuntaa ja Mikkeli vetovoimaa. Kaupungin pitääkin olla yrittäjämyönteinen, jossa on myös elämää ja kulttuuria.

Hän haluaa myös, että Mikkelissä on turvallista asua ja asuntoja on löydyttävä erilaisiin tarpeisiin, niin lapsiperheille, nuorille sekä senioreille.

”Mikkelissä pitää olla mahdollisuus ikääntyä arvokkaasti. Tavoitteeksi tuleekin asettaa, että kotona asuminen on mahdollista vaikka 100-vuotiaaksi asti.

Jarmo Soljasalo toimi Espoossa asuessaan Kokoomuksen edustajana Hus/Hyks -lautakunnassa ja Espoon kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöasioiden jaostossa.

Hän on pelastusalan ammattilaisena huolestunut siitä vaarantaako sote-uudistus pelastustoimen rahoituksen ja itsenäisyyden.

”Nykyinen esitys ei mielestäni turvaa palvelujen tarvittavaa rahoitusta ja toimintaedellytyksiä.

Lakisääteisten pelastustoimen palvelujen rahoituksessa on kymmenien miljoonien eurojen vaje.”

Neljän vuoden kokemus Hus-lautakunnan tehtävissä antoi hänelle selkeän näkökulman siitä, että rahoituksen uudelleenjako on sote-uudistuksen merkittävin ongelma.

”Hallituksen ajamalla sote-uudistuksella ei ratkaista terveydenhuollon ongelmia vaan rakennetaan hallintouudistusta. Kyseinen uudistus saattaa painavimmillaan aiheuttaa lasten ja nuorten syrjäytymisen.”

”Pelastustoimen kustannukset ovat vain noin kolme prosenttia tulevien hyvinvointialueiden budjeteista. Jos kuntien asukkailta otetaan pois päätäntävalta lähipalveluista, ketkä tulevissa hyvinvointialueiden valtuustoissa ovat kiinnostuneita pelastustoimen rahoituksen turvaamisesta”, Jarmo Soljasalo kysyy.

Teksti: Esa Aalto

Lue lisää