Pelastustoimi 29.6.2018

Mika Kontio voitti Pelastustiedon äänestyksen pelastusylijohtajasta

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio voitti äänestyksen ylivoimaisesti.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio voitti äänestyksen ylivoimaisesti.

Pelastustiedon leikkimielinen äänestys pelastusylijohtajasta on päättynyt. Kysyimme lukijoiden kantaa siihen, kuka olisi paras pelastusylijohtaja, ja tulos oli selvä.

Pelastusylijohtajan virka avautuu, kun pelastusylijohtaja Esko Koskinen jää eläkkeelle ensi lokakuun alussa. Virkaan on 17 hakijaa.

Ääniä annettiin ajanjaksolla 12.-29. kesäkuuta hieman yli 2100. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio voitti äänestyksen ylivoimaisesti. Hän keräsi äänistä 732, eli noin 34 prosenttia.

Toiseksi tuli sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Jouni Pousi 565 äänellä, ja kolmanneksi Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen 238 äänellä. Neljäs oli Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi 145 äänellä. Seuraaviksi tulleet saivat noin 50-70 ääntä per henkilö, loput muutamia kymmeniä.

Mika Kontio, miltä nyt tuntuu?

”Tämä äänimäärä lämmittää mieltä ihan älyttömän paljon, vaikkei se nyt valintaa ratkaisekaan, kyseessähän oli leikkimielinen äänestys. Eihän tässä voi kuin kiittää nöyrästi, tämä on minulle iso asia.”

Pelastusylijohtajaa ei luonnollisestikaan valita äänestyksellä, mutta mitä mieltä olet tällaisesta äänestyksestä?

”No, oli hyvä, että saatesanoissa mainittiin leikkimielinen äänestys. Tällaiseen tehtävään valinta tehdään muilla kriteereillä. Kyseessä on pitkä prosessi, jossa haetaan parasta tekijää. Leikkimielisenä äänestyksenä se on ihan ok, minusta on kiva nähdä tällaisia tuloksia, etenkin näin voittajana. (Naurua.)”

”Ääniä on tullut valtavan paljon, ja aihe on herättänyt mielenkiintoa! Jos meitä on alalla vähän alle 4000 päätoimista ja lisäksi sopimuspalokuntalaiset, niin onhan tuo huikea äänestysprosentti. Onhan tämä äänestyskin varmasti jo tuonut alalle näkyvyyttä, eikä se ole meille huono asia, tuoda ihmisten kasvoille hymyä eikä surua. Ehkä tämäkin oli sellainen asia, joka pisti hymyilyttämään.”

Kuuluiko äänestyksessä kentän ääni?

”Kun tietäisi, ketkä ovat äänestäneet, voisi jonkinlaista analyysiäkin tehdä, mutten halua sellaiseen lähteä.”

Mikä sai sinut hakemaan pelastusylijohtajan pestiä?

”Pelastustoimi on minulle älyttömän rakas. Olen ollut 13-vuotiaasta lähtien pelastustoimessa mukana, ensin palokuntanuorena, sitten palomies-sairaankuljettajana, palotarkastajana sekä palo- ja pelastuspäällikkönä. Rakastan alaani ja haluan viedä sitä eteenpäin. Haluan olla pelastustoimen kasvot. Pelastustoimi tarvitsee kasvot siinä, missä poliisiylijohtaja antaa poliisille kasvot, samoin sellaista johtajuutta, että näymme ja kuulumme eri tilanteissa.”

Mikä on pelastusalan polttavin kysymys juuri nyt?

”Olen aika pitkälle työhyvinvoinnin ja osaamisen kehittämisen mies, joten näen polttavan kysymyksen koulutuksen kehittämisenä. Jos tarkastellaan koko alaa suuremmassa mittakaavassa, maakuntauudistuksessa meidän pitäisi saada pelastustoimi yhtenäisenä mallina koko valtakuntaan. Nyt se näyttää sirpaloituvan hiukan erilaisiin moodeihin eri maakunnissa, eikä se ole mielestäni mitenkään hyvä asia.”

”Yhtenäinen pelastustoimi on siis kärkijuttu. Toisena koulutuskysymys. Kolmas keihäänkärki on työhyvinvointi ja -turvallisuus. Niissä ei passaa mennä löysin rantein. Jokaisella, esimiehistä työntekijöihin on vastuu niistä. ”

Missä merkeissä kesälomasi kuluu?

”Kesäloma alkaa viikon päästä. Ensin ajattelin pelata viikon golfia, sitten vietän toisen viikon Suomi-Areenalla Porissa ja sitten lähden viikoksi Mikkeliin sukujuurille haukkaamaan vähän happea ja nauttimaan kesästä.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos