Pelastustoimi 10.12.2020

Paloautosisarukset Junnu, Jannu ja Jenna saavat lahjoituksen, jolla kehitetään tärkeää toimintaa nuorten parissa

Tarvasjoen VPK:n nuoret harjoittelivat ensivastetoimintaa. Ihminen oli jäänyt puristuksiin kaatuneen traktorinrenkaan alle.

Tarvasjoen VPK:n nuoret harjoittelivat ensivastetoimintaa. Ihminen oli jäänyt puristuksiin kaatuneen traktorinrenkaan alle.

Liedon Säästöpankki lahjoittaa 125-vuotisjuhlavuotenaan tuntuvat summat paikallisille toimijoille ja alueen elinvoimaisuuden tukemiseen. Lahjoitusten taustalla on Säästöpankkien jokavuotinen Hyviä tekoja -vastuullisuuskampanja. Jokivarren VPK:n kantavat voimat Saku Rouvali ja Timo Tammisto iloitsevat lahjoituksesta, joka auttaa ylläpitämään ja kehittämään toimintaa nuorten parissa.

”Lahjoitus merkitsee tosi paljon. On upeaa, että vapaaehtoistoimintaa arvostetaan ja joku ehdotti lahjoituksen saajaksi. Suurimmat kulut ovat vakuutusmaksut, polttoaineet ja paloautojen ylläpito. 2500 euroa mahdollistaa myös toiminnan kehittämisen. Pääasiallinen tulonlähde eli talkoot ovat olleet koronan takia todella vähissä. Rallikisojen päivystyksistä saadaan suurimmat tulot, mutta tänä vuonna on ollut vain muutama ralli. Emme saa yhteiskunnalta mitään tukea, kaikki tulee oman toiminnan kautta. Kulut juoksevat silti”, Rouvali kuvailee.

Paloautosisarukset poseeraavat tyytyväisinä. Lahjoitus käytetään toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen.

Paloautosisarukset Junnu, Jannu ja Jenna kiertävät tapahtumissa ja koulutuksissa ympäri Suomen. Kuudessa vuodessa on ehditty paljon. Hyvät, pitkäaikaiset yhteistyökumppanit tukevat toimintaa. Kannatusjäseninä on yrityksiä, yksityisiä jäseniä ja palokuntia.

”Vuonna 2014 Timo ja minä hommasimme ensimmäisen auton, Junnun. Seuraavana vuonna perustettiin Jokivarren VPK tätä nuorisotoimintaa varten. Moni naureskeli, kun aloitimme, mutta parhaana vuonna on ollut 112 tapahtumaa – keskimäärin 80:n kieppeillä vuosittain. Toiminnalle on selvästi tilaus ja malli toimii. Tänä vuonna jäädään vain 20–25 tapahtumaan. Toiminnassa on mukana nelisenkymmentä vapaaehtoista. Järjestämme esimerkiksi palokuntanuorille toimintavuorokausia yhteistyössä palokuntien kanssa. Nuoret saavat ajaa vuorokauden keikkaa paloautosisaruksilla, esimerkiksi Tarvasjoen VPK:ssa ja Kosken TL VPK:ssa käymme kahdesti vuodessa. Toimimme paikallisen palokunnan nimissä tuomatta itseämme esille.”

Rouvalin mukaan nuorisojoukoissa hiljaiset, ujot ja syrjäytyneiltä vaikuttavat ovat yleensä tämän toiminnan voimavara, eivät niinkään itsestään ääntä pitävät. Turvallisuusvalistustyössä painopiste on syrjäytyneissä nuorissa.

Kosken TL VPK:n nuoret harjoittelivat pelastamista tilanteessa, jossa kuormaajan kauhan alle oli jäänyt asentaja puristuksiin.

”Kukaan ei pärjää yksin missään, kaikki suunnitellaan ja tehdään yhteistyössä. Silloin ollaan vahvoilla. Auttaa myös jaksamaan, kun näkee junnujen oikeasti nauttivan toiminnasta. Omat lapsetkin, eli Sani 15 vuotta ja Samu 13 vuotta ovat yhä aktiivisesti mukana”, Rouvali iloitsee. Häntä voi mieluusti tituleerata paloautosisarusten isäksi ja Timo Tammistoa äidiksi.

Toimintaa Junnun, Jannun ja Jennan ympärillä kehitetään koko ajan.

”Pitää elää ajan hengessä. Olemme kehittäneet konseptia palvelemaan myös palokuntien hälytysosastojen harjoituksia. Lavastamme esimerkiksi erilaisia onnettomuustilanteita”, Rouvali kertoo.

Lahjoituksena 2500 euroa saavat seuraavat kohteet: Operaatio Ruokakassi, Turku; Paimion Pelastakaa Lapset ry, Paimio; Palvelukeskus Ruska, Lieto; Perhekeskus Satelliitti, Raisio; Naantalin vanhusten tuki ry, Naantali; Turun kaupunkilähetys ry, Nuorten tuettu asuminen, Turku; Kansalaistoiminnan keskus Puntari, Kaarina; Paloautosisarukset Junnu, Jannu ja Jenna, Loimaa; Tyrni-istutusprojekti, Varsinais-Suomi ja Saaristomeren suojelurahasto, Saaristomeri. Liedon säästöpankin 100000 euron lahjoituksella Turun yliopiston tekniikan koulutusalalle tuetaan laajenevaa diplomi-insinöörikoulutusta. Lahjoittaja toivoo, että sillä satsataan erityisesti kiertotalouden sekä kestävän kehityksen tutkimukseen ja opetukseen. Lue koko tiedote.

Teksti: Kimmo Kaisto. Kuvat: Saku Rouvali

Lue lisää