Pelastustoimi 10.1.2019

Palomies pyrkii kansanedustajaksi: ”Suora vaikuttamiskanava kiehtoo”

Kenneth Morelius on 57-vuotias palomies Keski-Uudeltamaalta.

Kenneth Morelius on 57-vuotias palomies Keski-Uudeltamaalta.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on jo asetettu ehdokkaita ja lisää voi vielä tulla. Pelastusalalta ainoa kansanedustaja on nyt ollut Ari Jalonen (sin), joka valittiin toiselle kaudelleen Perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2015 vaaleissa. Huhtikuussa Jalonen on ehdolla Sinisten ehdokkaana Satakunnassa.

Uudenmaan vaalipiirissä on ehdokkaana palomies Kenneth Morelius, joka pyrkii kansanedustajaksi Liike nyt -ryhmän riveissä.

Moreliusta viehättää Hjallis Harkimon perustamassa poliittisessa liikkeessä verkkomaailman hyödyntäminen niin, että vaikuttamiskanava ruohonjuuritasolta on suora.

”Tämä uudenlainen vaikuttamiskanava, oman 7-vuotiaan tyttäreni tulevaisuuteen vaikuttaminen sekä järjettömän maakuntahallinnon vastustaminen ovat pontimenani mukaan lähtemisessä”, hän sanoo.

Kenneth Moreliuksen 7-vuotias tytär Maija on yksi tärkeä syy, miksi isä haluaa pyrkiä kansanedustajaksi.

”Me aikuiset emme saa tehdä sellaisia päätöksiä, jotka heikentävät tyttäreni sukupolven tulevaisuutta.”

Maakuntahallinnon hän epäilee lisäävän poliittista vaikuttamista pelastustoimessa, joka on onnistunut olemaan epäpoliittista toimintaa.

”Maakuntahallintoa halutaan rakentaa myös pelastustoimen hyvän julkisuuskuvan avulla. Pelkään, että esimerkiksi maakunnissa toimivien pelastuslaitosten pelastusjohtajat valitaan poliittisin perustein.”

Kenneth Morelius toimi 1980-luvulla sosialidemokraattien kunnanvaltuutettuna kotikunnassaan Nurmijärvellä. Hän on edelleen puolueen jäsen, vaikka ei ole aktiivisesti toiminutkaan liki 30 vuoteen.

Vanhoissa puolueissa vähäiset vaikuttamiskeinot

Vanhat puolueet eivät hänen mielestään osaa tarjota suoraa vaikuttamiskanavaa, vaikka nekin ovat joutuneet parantamaan tässä mielessä toimintaansa.

”Silti edelleen vaikkapa demareissa rivijäsenen vaikuttamiskeinot ovat vähäiset. Puolueissa toimii oma sisäpiiri, jonka vaikuttamiskeinot ovat paremmat.”

Kenneth Morelius on 57-vuotias. Hän on valmistunut valtiotieteen maisteriksi pääaineenaan julkinen talous.

Hän oli 1980-90 -luvuilla sisäasiainministeriön pelastusosastolla valmistelemassa muun muassa koulutuksen aloittamista Pelastusopistossa Kuopiossa ja laatimassa opetussuunnitelmaa.

Koulutuksen uudistamista hän pitää hyvänä, mutta kantaa huolta, saadaanko perustehtäviin kyvykkäitä kavereita, jos koulutuksesta tulee nykyistä paljonkin pidempi.

Hän ei kannata Helsingin pelastuskoulun lakkauttamista. Samanlaista oppisopimuskoulutuksen kaltaista tutkintokoulutusta hän pitäisi hyvänä palomiehen kouluttamisessa.

”Aika ajoin tällaiset keskittämisvaatimukset nousevat esille. Helsingin 15 pelastajan koulutuksella ei ole ratkaisevaa merkitystä taloudelliselta kannalta.”

Jos Kenneth Morelius tulee valituksi kansanedustajaksi, hänen asialistallaan kärjessä on kokonaisturvallisuus ja siinä toimivien, kaikkien turvallisuustoimijoiden parhaat mahdolliset edellytykset tehdä tärkeää työtään.

”Toki liikkeen nettiparlamentti myös määrittelisi kansanedustajan työtäni.”

Sinä pelastusalalla toimiva henkilö, teitpä  päätyönäsi tai harrastuksena, oletko ehdolla kansanedustajaksi? Kerro se meille ja me kerromme sen kentälle!

Ota yhteyttä: toimitus@pelastustieto.fi

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Kenneth Morelius ja Liike nyt

Lue lisää