Pelastuslaitokset 20.10.2021

Haminan uusi paloasema on riskien kannalta parhaassa paikassa – uusi asema on myös puhdas paloasema

Haminassa ehdittiin jo odotella pitkään uutta paloasemaa, mutta nyt henkilöstö työskentelee uudella ja ajanmukaisella paloasemalla. Asema otettiin käyttöön huhtikuussa ja juhlat vietettiin viime perjantaina.

Uudella asemalla työskentely alkoi parahiksi, kun Haminan vakituisen palokunnan perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta. Uuden aseman pinta-ala on 1345 neliötä ja investointikustannukset olivat noin 4,5 miljoonaa euroa.

Haminan paloasemalla työskentelee nelisenkymmentä henkeä. Vuorokautisessa työrytmissä työskentelee kahdeksan henkeä, joista osa tekee ensihoitoa. Kymsote ja Kymenlaakson pelastuslaitos tuottavat ensihoidon yhteistyössä. Haminan asemalla on kaksi ambulanssia. Pelastusyksikkö ja säiliöauto operoivat asemalta. Lisäksi asemalla työskentelee johtava palotarkastaja, palotarkastaja, viestipäällikkö ja viestipuolen asentaja.

Haminan paloaseman sijainti sataman naapurina on kiinteistöistä vastaavan teknisen palopäällikön Jukka Ruuskasen mukaan riskien kannalta hyvä.

Paloaseman kalustohallissa vietettiin käyttöönottojuhlaa. Kuvassa etualalla pelastusjohtaja Vesa Parkko, joka oli juhlistamassa viimeistä kertaa uutta palosemaa ennen eläköitymistään. Vieressa johtokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Werning, pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka ja kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

”Nyt saavutetaan ykkösriskialueet viidessä minuutissa, jotenka riskien kannalta ollaan oikeassa paikassa.”

Sataman lisäksi kaupungin keskusta kuuluu riskeiltään vaativimpiin alueisiin.

Uusi paloasema on myös puhdas paloasema. Muutoinkin tilat ovat henkilöstön kannalta hyvät.

”Ainakaan negatiivista palautetta ei ole tullut.”

Seuraavaksi Kymenlaakson pelastuslaitoksella rakennetaan uusi asema Kotkan Karhulaan. Vanha asema Jylpyllä on pitkään ollut käyttökiellossa ja parin vuoden kuluttua uusi tukipaloasema valmistuu Käpylän kaupunginosaan. Sinne sijoitetaan myös laajemmat huollot.

Perinteiseen tapaan uudella asemalla katkaistiin paloletku. Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakan tyylinäytettä avustavat Jukka Ruuskanen ja Vesa Parkko.

”Tämäkin asema sijoitetaan riskien mukaisesti”, Ruuskanen sanoo.

Ensi vuonna valmistuu Kouvolan paloaseman peruskorjaus. Näin asemaverkosto alkaa olla kunnossa.

”Kunnat ovat hyvin ymmärtäneet, ettei paloasemarakentamista jätetä odottamaan uutta omistajaa ja hyvinvointialueita. Kunnat haluavat itse vaikuttaa siihen, mihin asemat pitää rakentaa. Toki ne saavat jatkossa vuokratuloja asemista”, Jukka Ruuskanen toteaa.

Teksti: Esa Aalto Kuvat: Kymenlaakson pelastuslaitos ja Esa Aalto

Lue lisää