Pelastuslaitokset 6.9.2023

Hyvinvointialueet kamppailevat alijäämäisen talouden kanssa – alueista suurin Pirkanmaa joutuu etsimään 42 miljoonan euron säästöt

Pirkanmaan hyvinvointialueella joudutaan etsimään säästöjä, eikä siltä vältytä pelastulaitoksellakaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueella joudutaan etsimään säästöjä, eikä siltä vältytä pelastulaitoksellakaan.

Hyvinvointialueen karu taloudellinen todellisuus iskee myös alueista suurimpaan eli Pirkanmaalle. Hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee ensi maanantaina talouden ja toiminnan sopeutustoimien käynnistämistä. Niihin sisältyvät yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa.

Sopeutustoimien tavoitteena on vähentää kuluja kaikkiaan 42 miljoonan euroa jo vuonna 2024. Arvioitu henkilötyövuosien vähennys on enintään 500 henkilötyövuotta. Se vastaa noin 2,5 prosentin sopeutusta. Talouden sopeutustarve koskee kaikkia toimintoja. Yhteistoimintaneuvotteluissa käsitellään myös oman ja vuokratun työvoiman käytön uudelleenkohdentamista ja vähentämistä.

Ensisijaisesti neuvotteluissa tarkastellaan toiminnassa olevia mahdollisia päällekkäisyyksiä sekä tehtäviä, jotka eivät ole lakisääteisiä ja joihin kohdistuu ensi vuonna muutoksia palvelujen verkoston uudistuksessa. Lisäksi tarkastellaan hallinnollisia ja työnjohdollisia tehtäviä, joista voidaan vapauttaa tai siirtää työpanosta varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön. Myös sellaisten hankkeiden työpanosta arvioidaan, jotka eivät liity palvelujen verkoston uudistukseen.

Pelastusjohtaja Mika Kontio sanoo, että sopeutustoimet koskevat myös hyvinvointialueen pelastuslaitosta, mutta millä tavalla, jää nähtäväksi.

”Odotamme aluehallituksen päätöstä ja sen jälkeen voimme edetä myös pelastuslaitoksella.”

”Toiminnan ja talouden turvaamiseksi on haettu leveämpiä hartioita, mutta ensin pitää toimintaa reivata taloudellisesti kannattavammaksi, jotta leveämmistä hartioista on hyötyä.”

Teksti: Esa Aalto Kuva: Pelastustiedon arkisto

Lue lisää