Pelastuslaitokset 24.12.2022

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella perinteinen vuosipäivä viimeistä kertaa – ensi vuonna laitos on osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastuslaitosta

Harri Huumo (vas.), Hannu Rautio, Juha Piispanen, Juha Alahäivälä, Matti Lehtinen, Simo Jutila, Kimmo Mattila, Kauko Himanka, Jaakko Rautakoski ja Sari Vornanen saivat tunnustuksen työstään vuosipäivässä.

Harri Huumo (vas.), Hannu Rautio, Juha Piispanen, Juha Alahäivälä, Matti Lehtinen, Simo Jutila, Kimmo Mattila, Kauko Himanka, Jaakko Rautakoski ja Sari Vornanen saivat tunnustuksen työstään vuosipäivässä.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella vietettiin perinteistä vuosipäivää haikeissa tunnelmissa. Aiempina vuosina tilaisuus on järjestetty pienemmällä kokoonpanolla, mutta viimeistä Jokilaaksojen pelastuslaitoksen nimissä järjestettävää vuosipäivätilaisuutta haluttiin juhlistaa laajemmin. Tilaisuuteen kutsuttiin muun muassa koko päätoiminen henkilöstö, sopimuspalokuntien edustajat, pelastuslaitoksen johtokunnan jäsenet, omistajakuntien ja yhteistyöviranomaisten edustajat sekä naapuripelastuslaitosten johtoa.

Tervehdyssanoissa pelastusjohtajan tehtävistä virkavapaalla tällä hetkellä oleva Jarmo Haapanen esitti kiitokset koko henkilökunnalle ja sopimushenkilöstölle ammattimaisesta työstä, jota vuosien saatossa on tehty alueen turvallisuuden eteen. Hän myös totesi luottavansa siihen, että vuodenvaihteessa toimintansa aloittava Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos tulee olemaan hyvä, innovatiivinen ja toimintaansa jatkuvasti kehittävä pelastuslaitos.

”Muutos on aina mahdollisuus, jos sen vain itse haluaa sellaisena ottaa. Jatkakaa työtänne uudessa laitoksessa sillä asenteella ja ammattitaidolla, mitä Jokilaaksojen pelastuslaitoksessa olette tehneet; ammatillisesti, luotettavasti ja inhimillisesti. Nämä arvot tuovat teille ja uudelle pelastuslaitokselle menestystä”, Haapanen sanoo.

Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen viimeinen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen.

Vuosipäiväpuheen piti Jokilaaksojen pelastuslaitoksen entinen ja ensimmäinen pelastusjohtaja Piia Vähäsalo. Hän totesi pelastustoimen tehneen valtavan muutoksen siirtyessään kunnallisesta alueelliseen organisaatioon, pääasiallisesti maakunnalliseen järjestelmään jo miltei 20 vuotta sitten ja on sen jälkeen jatkanut toimintojen kehittämistä. Iso askel eteenpäin oli myös Kumppanuusverkosto, jossa pelastuslaitokset tekevät valtakunnallista yhteistyötä.

”Toivottavasti uudessa organisaatiossa otetaan käyttöön modernit toimintamallit, joiden kautta koko henkilökunta voi olla mukana kehittämässä palveluita, sillä heidän osaamistaan, sitoutumistaan ja innostustaan ei kannata heittää hukkaan. Yksikään asiantuntija ei korvaa niitä ihmisiä, jotka tekevät työkseen turvallisuusviestintää, onnettomuuksien ehkäisyä ja pelastustoimintaa”, Vähäsalo sanoo.

Päätössanoissa Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto totesi olevansa haikealla mielellä, sillä Jokilaaksojen pelastuslaitos on ollut toimialana olennainen osa Ylivieskan kaupunkia.

”Haluan lausua kiitokset pelastuslaitoksen kaikille viranhaltijoille, työntekijöille ja myös sopimuspalokuntalaisille aivan erinomaisesta työstä, jota olette tehneet sitoutuneesti ja suurella ammattitaidolla. Kiitos myös palokuntayhdistyksille kaikkine vapaaehtoisineen, toivottavasti jaksatte jatkaa tärkeää työtänne. Uskon, että hyvinvointialue osaa arvostaa sitä.”

Tilaisuuden musiikkiesityksistä vastasivat Ylivieskan seudun musiikkiopiston oppilaat ja opettajat.

Vuonna 2021 ansiomerkkien ja huomionosoitusten saajat:

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat

Suomen Leijonan ritarimerkki

Jokelainen Petteri, pelastuspäällikkö

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein

Rautio Hannu, ylipalomies

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali

Piispanen Juha, palomies

Suomen Palopäällystöliitto, ansioristi

Alahäivälä Juha, viestimestari

Himanka Kauko, palomestari

Ukkola Pentti, paloinsinööri

Suomen Palopäällystöliitto, ansiomitali

Jutila Simo, ylipalomies

Lehtinen Matti, palomestari

Mattila Kimmo, ylipalomies

Rautakoski Jaakko, paloesimies

Suomen pelastusalan keskusjärjestö, ansiomitali

Lämsä Vesa, paloesimies

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ansioristi (Pohjois-Suomen pelastusliitto ry:n hakema)

Vornanen Sari, Pyhäsalmen VPK

Ylivieskan kaupungin huomionosoitukset, 30 vuotta Ylivieskan kaupungin palvelua

Huumo Harri, tietoturvapäällikkö

Työn iloa 2022 –palkinto

Kalajoen paloasemaryhmän II-vuoro vs. paloesimies Pertti Piispanen (kuvassa vas.), ylipalomies Markku Rautakoski ja tp. palomies Juha-Matti Kahelin (kuvassa oik.)

Työn iloa –palkinnon saaja valittiin nyt 17. kerran. Perusteluissa mainittiin muun muassa seuraavaa: Kyseisen vuoron työntekijät ovat kaikki uusia työntekijöitä tällä paloasemalla ja tämä vuoro on suoriutunut uudessa roolissaan erinomaisesti. Työvuoro on helposti lähestyttävä ja yhteistyökykyinen päällystön, muiden työvuorojen, sopimuspalokuntalaisten, toisten paloasemien henkilöstön ja ensihoidon sekä muiden sidosryhmien antaman palautteen perusteella. Vuoro on osoittanut kohdalleen osuneissa haastavissa tehtävissä, että pienelläkin, osaavalla miehistövahvuudella pystytään aloittamaan tehokkaat alkutoimet ja valmistelutoimenpiteet ns. ratsuväkeä eli muita resursseja odotellessa.

Lähde: Jokilaaksojen pelastuslaitos

Lue lisää