Pelastuslaitokset 29.12.2016

Jokilaaksot: rakennekeskustelusta tuskin päästään

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen toivoo kumppanuusverkoston kehittyvän entistä paremmaksi yhteistyöalustaksi pelastuslaitoksille.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen toivoo kumppanuusverkoston kehittyvän entistä paremmaksi yhteistyöalustaksi pelastuslaitoksille.

Maakuntauudistuksen jälkeen käynnistyy jälleen keskustelu siitä, onko pelastuslaitoksia liikaa. Näin ennakoi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen. Hänen mielestään uudistus olisi voinut olla suurempikin.

”Nyt pelkään sitä, että vuoden 2019 alussa huomio rupeaa kiinnittymään varsinaisen palvelutuotannon sisällön sijasta jälleen kerran rakenteisiin. Olisin toivonut, että rakennekeskustelusta olisi päästy pidemmäksi aikaa eroon”, Haapanen sanoo.

Maakuntauudistuksessa pelastuslaitoksia tulee 18. Uudenmaan alueiden lisäksi Jokilaaksojen pelastuslaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos yhdistyvät. Haapanen puhuu mieluiten uuden pelastuslaitoksen luomisesta.

”Haluamme nähdä, että Pohjois-Pohjanmaalle luodaan uusi maakunnan pelastuslaitos. Molemmissa on varmaan hyviä käytänteitä, niin Oulu-Koillismaalla kuin meilläkin. Pitää arvioida hyvät puolet ja myös se, missä meillä on kehitettävää tai tekemättä jääneitä asioita, joita tulevassa pelastuslaitoksessa pitää ryhtyä kehittämään”, hän sanoo.

Haapasen mukaan hyvää uudistuksessa on se, että nyt ainakin tiedossa on jokin suunta, mihin mennä. Uudistusta olisi voitu viedä pidemmällekin.

”Viisi pelastuslaitosta ei olisi ollut huono ratkaisu. Niiden määrä olisi voinut olla 5 ja 12 välillä. Sen luvun kanssa oltaisiin pystytty elämään pari-kolmekymmentäkin vuotta.”

Haapanen uskoo, että operatiivisten toimintojen yhdistäminen sujuu kivuttomasti, koska eroja laitosten välillä ei juurikaan ole.

”Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikassa on varmasti asioita, jotka tulevat uudelleenarvioitaviksi.”

Se, jääkö tuleva liitos alueen pelastuslaitosten viimeiseksi, ei ole lainkaan varmaa.

”Auttamaton totuus on, että rajanaapureiksemme jää kaksi vähintäänkin asukasluvultaan todella pientä laitosta, Kainuu ja Keski-Pohjanmaa. Tulevaisuudessa täytyy tehdä entistä syvempää yhteistyötä.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää