Kaj Kuusisto ja Toni Manni kävivät Pelastusopiston sukelluskurssin laitoksellaan ensimmäisten joukossa.
Kanta-Hämeen pelastuslaitos aloitti sukellustoiminnan kaksi vuotta sitten täysin nollasta. Kaikki alkoi, kun alueen palvelutasopäätökseen kirjattiin, että vuoden 2015 alusta pelastuslaitoksella täytyy olla välitön vesisukellusvalmius.
”Valmistelu aloitettiin syksyllä 2012, ja ensimmäiset palomiehet menivät kurssille vuonna 2013”, kertoo palopäällikkö Markus Koskela, joka vastaa myös sukellustoiminnasta.
Laitos pääsi välittömään vesisukellusvalmiuteen tavoiteajassa, vuoden 2015 alusta.
”Se luotiin käytännössä tyhjästä. Ei ollut sukeltajia, ei kalustoa. Kaikki mitä tässä ympärillä on, on hankittu kuluneen kahden vuoden aikana”, Koskela kertoo.
Nyt pelastuslaitoksella on 17 sukeltajaa. Taloon on hankittu sukeltajien käyttöön henkilökohtaiset varusteet, sukelluslaitteet, kaikki sukelluskalusto, auto ja vene.
Toiminnan aloittamisen teki vaativaksi se, että siinä missä tuoreet pelastussukeltajat yleensä saavat opastusta talon vanhemmilta sukeltajilta ja pääsevät toimimaan valmiisiin raameihin, Kanta-Hämeessä ei ollut ketään, joka olisi kouluttanut tai perehdyttänyt sukeltajia. Kalustohankinnatkin on tehty ilman aikaisempaa kokemusta.
Toisaalta kaiken sai aloittaa täysin puhtaalta pöydältä.
”Se oli meille iso haaste, josta selvittiin hyvin. Se oli tavallaan myös mahdollisuus. Saimme esimerkiksi uudentyyppiset sukelluslaitteet ja -välineet, kun monissa laitoksissa on 30 vuotta vanhat käytössä. Ollaan pystytty luomaan aika hyvä 2010-lukulainen sukellustoiminta”, palomies, pelastussukeltaja Kaj Kuusisto kuvailee.
Lue reportaasimme Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta Pelastustiedosta 1, joka ilmestyy 17. helmikuuta!
Teksti: Kaisu Puranen
Kuvat: Teemu Heikkilä