Pelastuslaitokset 12.4.2022

Kanta-Hämeen uusi pelastusjohtaja Petri Talikka haluaa olla henkilöstöään kuunteleva johtaja ja saada kaikki mukaan kehittämään työyhteisöä

Petri Talikka valittiin Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen historian kolmanneksi pelastusjohtajaksi.

Petri Talikka valittiin Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen historian kolmanneksi pelastusjohtajaksi.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen uusi pelastusjohtaja Petri Talikka, 55 on paitsi oman talon, myös oman alan kasvatti. Palomiehen ura alkoi jo parikymppisenä, joista toistakymmentä vuotta kului Varsinais-Suomessa Salossa ja Turussa. Runsaat parikymmentä vuotta sitten hän palasi kotikonnuilleen Hämeenlinnaan, jossa hän työskenteli viimeksi pelastuspäällikkönä ja hoiti viransijaisena pelastusjohtajan tehtävää viime syksystä alkaen.

Uusi pelastusjohtajana sanoo aloittavansa hyvillä mielin varsinaisena viranhaltijana.

”Olen tyytyväinen, että päättäjät osoittivat luottamuksensa minuun.”

Talikka tuntee oman laitoksensa ja tietää, että vaikeuskertoimiakin on edessä.

”Myös Kanta-Hämeessä hyvinvointialueen rahoituksessa ja pelastajien saatavuudessa tulee lähivuosina olemaan tiukkaa. Se koskee yhtä lailla niin päätoimista henkilöstöä kuin sopimuspalokuntalaisiakin.”

Tähän asti Kanta-Hämeessä on saatu rekrytoitua työvoimaa hyvin ja hakijoita on ollut jopa enemmän kuin paikkoja. Sen sijaan sijaistyövoiman saannissa on ollut ongelmia.

Uusi pelastusjohtaja on ollut aktiivisesti mukana hyvinvointialueen valmisteluissa ja pelastuslaitoksen osalta niissä on yhdessä sosiaali- ja terveystoimen kanssa edetty hyvässä yhteistyössä.

”Toimielinmallissa pelastuslaitoksen asiat tullevat osaksi turvallisuuslautakunnan käsittelemiä asioita, joissa pelastusjohtaja toimii esittelijänä.”

Tulevat vuodet ovat Talikan mukaan taloudellisesti kireitä. Pelastuslaitosta tulevat rasittamaan tilavuokrien yhdenmukaistamisen seurauksena kasvavat kiinteistömenot.

”Tulevina vuosina on myös joitakin investointitarpeita, vaikka olemmekin nyt onnistuneet hyvin kehittämään esimerkiksi asemaverkostoamme. Hämeenlinnan uuden sairaalan yhteyteen valmistuu uusi paloasema ja Lopen Läyliäisiin valmistuu uusi asema sopimuspalokunnalle.”

Vaikka haasteita onkin, uusi pelastusjohtaja on luottavainen, ettei toimintoja tarvitse alkaa karsia.

Pelastusjohtaja Petri Talikka luonnehtii itseään kuuntelevaksi johtajaksi.

”Meillä valmistui hiljattain uusi henkilöstöstrategia, jossa erityisesti halutaan henkilöstö mukaan kehittämään toimintaa. Haluan sen saattaa todeksi.”

”Strategia pitää saada osaksi arkipäivää. Päätöksenteon pitää olla lähellä työn tekemistä, työntekijällä pitää olla oikeus käyttää omaa osaamistaan työyhteisön hyväksi ja siilot heitetään hittoon. Sellaisia sanoja strategiassamme viljellään ja niiden pitää kuulua perusarkeemme.”

Petri Talikalla on alan koulutusten lisäksi parikin insinööritutkintoa sekä ylempi ammattikorkeakoulututkinto ympäristönsuojelusta.

Teksti: Esa Aalto Kuva: Petri Vanhanen

Lue lisää