Pelastuslaitokset 12.4.2022

Palomestari Usko Pöyry maalasi vuosikymmeniä sitten Suomen komeimman paloaseman tornin – maalaus luovutettiin nyt Helsingin pelastuslaitokselle

Eläkkeellä oleva pelastusjohtaja Jorma Lilja (oik.) luovutti Helsingin pelastuslaitokselle hienon Erottajan paloaseman tornia esittävän taulun, jonka on maalannut ylipalomies Juha Pöyryn (vas.) isä, palomestari Usko Pöyry.

Eläkkeellä oleva pelastusjohtaja Jorma Lilja (oik.) luovutti Helsingin pelastuslaitokselle hienon Erottajan paloaseman tornia esittävän taulun, jonka on maalannut ylipalomies Juha Pöyryn (vas.) isä, palomestari Usko Pöyry.

Helsingin pelastuslaitokselle luovutettiin Erottajan paloaseman tornia esittävä taulu, jonka on 1960-luvulla maalannut laitoksen entinen palomestari Usko Pöyry. Pöyryn hienon teoksen hankki itselleen laitoksen eläkkeellä olevan pelastusjohtaja Jorma Liljan isä, Pöyryn työkaverina toiminut palokersantti Tauno Lilja. Luovutustilaisuudessa mukana oli myös Usko Pöyryn poika Juha Pöyry, joka työskentelee tällä hetkellä ylipalomiehenä Helsingin pelastuslaitoksella.

”Mietimme mihin taulun sijoitamme, mutta ehdottomasti se tarvitsee sellaisen paikan, jossa moni silmäpari näkee sen ja taulun yhteyteen on myös saatava tarina taulun alkuperästä”, pelastuskomentaja Jani Pitkänen toteaa.

Vieraillessaan Pöyryjen luona Tauno Lilja halusi ehdottomasti ostaa itselleen toisen taulun lisäksi Erottajan tornia esittävän taulun. Juha Pöyry kertoo äitinsä vastustaneen ehdotusta, mutta Usko Pöyry halusi taulun myydä työkaverilleen ja totesi, että näitähän voi maalata lisää.

”Taulu kulkeutui perintönä sisarelleni Pirjo-Riitta Walleniukselle, joka ehdotti, että voisiko taulun luovuttaa pelastuslaitokselle”, Jorma Lilja kertoo.

”Olemme saaneet ajatuksellemme myös sekä Juhan äidin että Juhan hyväksynnän.”

Palomestari Usko Pöyry tunsi myös lempinimen ”Hidalgo”.

Taulun maalannut Usko Pöyry oli monipuolinen lahjakkuus. Hän soitti myös monet vuodet trumpettia palokunnan soittokunnassa.

Usko Pöyry tuli töihin Helsingin silloiselle palolaitokselle vappuna 1962 eli 60 vuotta sitten. Hän jäi eläkkeelle Jyväskylän palopäällikön tehtävästä. Pöyry oli syntynyt vuonna 1941 ja menehtyi 57-vuotiaana.

Teksti: Esa Aalto Kuvat: Esa Aalto ja Helsingin pelastuslaitos

Lue lisää