Pelastuslaitokset 9.9.2022

Rainer Alho muistelee kuningatar Elisabetin vierailua Kallion paloasemalla – Välitön ja leppoisa tunnelma

Rainer Alho ojensi kuningattarelle muistoksi valkoisen kypärän.

Rainer Alho ojensi kuningattarelle muistoksi valkoisen kypärän.

Eilen, torstaina 8. syyskuuta 96 vuoden ikäisenä kuollut Yhdistyneen Kuningaskunnan kuningatar Elisabet II vieraili 46 vuotta sitten Suomessa ja kävi myös Helsingin palolaitoksella, Kallion paloasemalla. Vierailu oli merkittävä tapahtuma myös palolaitokselle. Silloinen palopäällikkö Rainer Alho muistelee, että korkean tason vierailulla tunnelma oli välitön. Kuningatar ja prinssi Philip olivat paitsi helppoja myös ammattitaitoisia vieraita. Kuningatar kuunteli tarkkaavaisesti ja esitti tarkentavia kysymyksiä.

”Hän oli miellyttävä ja hieno ihminen.”

”Se oli unohtumaton kokemus myös henkilökohtaisesti, sillä pääsimme vaimoni kanssa vierailemaan myös kuninkaallisessa Britannia-aluksella, jolla vieraat saapuivat Helsinkiin. Kävimme monta keskustelua kuningattaren kanssa”, Alho muistelee.

Palolaitokselle otettiin suurlähetystöstä jo vuosi ennen vierailua yhteyttä ja kysyttiin mahdollisuutta kuninkaallisten vierailulle.

Tunnelma vierailulla oli leppoisa ja välitön.

”Meillä oli vuosi aikaa suunnitella ohjelma. Eräs yksityiskohta vierailussa oli se, että meille toimitettiin vain päivää ennen kuningashuoneen oma lippu, jonka saimme nopealla aikataululla liehumaan näkyvästi autohallin katolle.”

Rainer Alho otaksuu, että palolaitos valikoitui vierailukohteeksi, koska palotoimi on Britanniassa ollut aina arvostettu toimiala ja kuninkaallisilla on näkyvä rooli niiden tilaisuuksissa ja seremonioissa.

”Yleensä tällaiset vierailut kohdistuvat sairaaloihin, päiväkoteihin tai muihin humanitäärisiin kohteisiin, mutta tässä se kohdistui palolaitokselle.”

Se onkin hyvin harvinaista, sillä ennen sitä tai sen jälkeen ei korkean tason vieraita ole palo- tai nykyisillä pelastuslaitoksilla nähty.

Hauska yksityiskohta vierailusta on jäänyt Rainer Alhon mieleen, joka kertoo myös kuningattaren hienosta tilannetajusta.

”Siirryimme pihalla tapahtuneen vastaanoton jälkeen hissiin, jolla menimme kuningattaren, prinssin ja turvamiehen kanssa kolmannen kerroksen luentosaliin. Painoin hissin nappia. Rakennus oli osittain rakentamisvaiheessa ja siksikin olin varmistanut, että palomies on konehuoneessa varmistamassa hissin kulun manuaalisesti, joka oli myös mahdollista. Yhtäkkiä hissi pysähtyi kerrosten väliin muutamaksi kymmeneksi sekunniksi. Olin rauhallinen, koska tiesin palomiehen varmistavan tilanteen. Ennen kuin ehdin sanoa mitään, kuningatar totesi hissin oven edessä seisoneelle turvamiehelle, että te painoitte nappia. Siitä seurasi vapautunutta naurua. Hissistä tuli ulos arvovieraat naurun remakan säestämänä median kansoittamaan aulaan. Prinssi otti huumorimiehenä median haltuunsa. Kun kävelimme kuningattaren kanssa saliin, kuulin takaa median edustajien naurun remakan. Prinssi lienee kertonut hissitarinan, sillä hauska tapahtuma noteerattiin myös tiedotusvälineissä.”

Lue tästä juttu vierailusta Pt 5/76. Voit lukea jutun myös näköislehdestä.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Kuvakaappaus Pt 5/76

Lue lisää