Valtionhallinto 13.10.2020

Pelastustoimen alueellista kehittämisrahoitusta haettavissa liki 5 miljoonaa euroa

Sisäministeriö tukee pelastustoimen alueellisia kehittämishankkeita yhteensä 4,98 miljoonalla eurolla. Kehittämis- ja tutkimushankkeiden tulee sopia pelastustoimen meneillään olevaan hallintouudistukseen  ja toteuttaa pelastustoimen viime vuonna päättyneen uudistushankkeen työryhmien kehittämisehdotuksia.

Pelastustoimen järjestämisvastuu siirretään perustettavien sote-maakuntien vastuulle vuodesta 2023 alkaen. Rahoitettavista hankkeista saatavia tuloksia ja toimintamalleja tullaan käyttämään pelastusalan sisäiseen kehittämiseen valtakunnallisesti ja uusien toimintamallien rakentamiseen tulevissa sote-maakunnissa.

Rahoitusta voi hakea hankkeisiin, jotka liittyvät väestönsuojeluun, kriittiseen materiaaliseen varautumiseen ja huoltovarmuuteen, sotilaallisen konfliktitilanteen riskianalyysin kehittämiseen, toiminnan vaikuttavuusarviointiin ja laadunhallintaan, suorituskykyvaatimusten ja suorituskykyjen määrittelyyn, tilanne- ja johtokeskusten järjestämiseen, erityisresurssien muodostamiseen ja kansainvälisen avun vastaanottamiseen ja tulevaisuuden suorituskykyihin.

Haku on avoinna marraskuun 9. päivään saakka.

Hanke-esityksen voi jättää pelastuslaitos tai useammasta pelastuslaitoksesta muodostuva konsortio. Konsortioon voi kuulua myös aluehallintovirasto, Pelastusopisto tai pelastustoimen sektorilla toimiva järjestö.

Pelastuslaitoksien kautta on saatavissa tarkemmat hakuohjeet ja tiedot avustuksen hakemisesta.

 

Rahoitettavat teemakonaisuudet

• Väestönsuojelun toimintamalli
• Pelastustoimen kriittisen materiaalisen varautumisen ja huoltovarmuuden tietokokonaisuus
• Pelastuslaitoksen riskianalyysin kehittäminen sotilaallisen voimankäytön tilanteissa
• Pelastustoiminnan ja/tai onnettomuuksien ehkäisyn vaikuttavuusarviointi ja laadunhallinta
• Suorituskykyvaatimusten ja suorituskykyjen määrittely pelastustoiminnassa pelastuslaitoksilla
• Tilanne- ja johtokeskusten valtakunnallinen järjestelmä
• Valtakunnallisesti koottavien erityisresurssien muodostaminen ja kansainvälisen avun vastaanottamisen järjestelyt (Host Nation Support)
• Pelastustoimen tulevaisuuden suorituskyvyt
• Osaamisen yhteiskehittämis- ja tutkimushankkeet

Lähde: Sisäministeriö

Lue lisää