Pelastustoimi 8.8.2018

Pelastusylijohtajan valinta loppusuoralla – haussa henkilö, joka nostaa alan näkyvyyttä

"Pelastusosastoon tarvitaan henkilö, joka nostaa toiminnan näkyvyyttä ja roolia", sanoo kansliapäällikkö Ilkka Salmi.

Uuden pelastusylijohtajan valinta on loppusuoralla. Asia on esillä valtioneuvostossa mahdollisesti jo parin viikon kuluttua.

Heinäkuussa sisäministeriön kansliapäällikkönä aloittanut Ilkka Salmi on tyytyväinen hakijajoukkoon. Hakijoita oli 17, ja heistä viittä on haastateltu. Salmen mukaan kahden-kolmen kandidaatin kärki erottuu. Heistä joku on pelastusylijohtaja Esko Koskisen seuraaja. Koskinen jää eläkkeelle lokakuun ensimmäinen päivä.

Kansliapäällikkö on käynyt valinnasta alustavia keskusteluja sisäministeri Kai Mykkäsen kanssa. Ilkka Salmi haluaa, että uudella pelastusylijohtajalla on vankka alan tuntemus, jotta hän pystyy vaativassa tehtävässään viestimään ja kertomaan alan tarpeista.

”Pelastustoimessa ja pelastusosastolla tarvitaan profiilin nostamista. Tähän vaatimukseen tulee uuden pelastusylijohtajankin kyetä vastaamaan.”

Salmi pitää tärkeänä uskottavan viestin viemistä niin kansalaisille kuin alan kentälle.

”Pelastusosastoon tarvitaan siksi henkilö, joka nostaa toiminnan näkyvyyttä ja roolia. Mielestäni se on myös helppo tehdä, koska siihen on pelastustoimessa sisältöä.”

Uskottava viestintä vaatii valittavalta henkilöltä pelastustoimen vankkaa tuntemusta. Tarvitaan siis ylijohtaja, joka ymmärtää alaa.

”Myös kokemus valtioneuvostotason toiminnasta on tärkeää valittavalle pelastusosaston osastopäällikölle.”

”Kaiken kaikkiaan uskottavuus on tärkeää. Saamme osaston johtoon vahvan johtajan, joka on myös ministeriön johdolle hyvä oikea käsi”, Salmi sanoo.

Lue Ilkka Salmen koko haastattelu Pelastustiedosta 6, joka ilmestyy 5. syyskuuta!

Pelastustieto kysyi lukijoiltaan, kuka sopisi parhaiten pelastusylijohtajaksi. Lue täältä vastaus.

Teksti: Esa Aalto

Kuva: Teemu Heikkilä