Pelastustoimi 1.2.2016

Rainer Alho: Pelastustoimen uudistus kysymysmerkki pääkaupungille

Helsingin pelastuskomentaja evp. Rainer Alho kantaa huolta siitä, huomioidaanko pääkaupungin turvallisuustilanne riittävästi suuressa hallintouudistuksessa.

Helsingin pelastuskomentaja evp. Rainer Alho kantaa huolta siitä, huomioidaanko pääkaupungin turvallisuustilanne riittävästi suuressa hallintouudistuksessa.

Helsingin vapaaehtoisen väestönsuojelutoiminnan 75-vuotisjuhlan yhteydessä puhunut pelastuskomentaja evp. Rainer Alho kantaa huolta pääkaupungin asemasta sosiaali- ja terveydenhuollon mittavassa uudistuksessa.

”Helsinki ei ole yksi kunta satojen joukossa, vaan se on maan pääkaupunki. Se on sitä myös kokonaisturvallisuuden kannalta. Yhdessä naapurikaupunkiemme kanssa se muodostaa varautumisen kannalta poikkeuksellisen tärkeän ja yhtenäisen alueen.”

”Itsenäisen Suomen historian suurin paikallishallinnon muutos on avoin kysymys pääkaupungissa toimiville järjestöille, kuten Helsingin Väestönsuojeluyhdistykselle ja Helsingin Pelastusliitolle, mutta se on sitä myös koko pääkaupungin pelastuslaitoksen toimintaympäristölle”, Alho tähdensi.

”Sen kuitenkin tiedämme, että pääkaupungin suurta asukasmäärää ja tiivistä kaupunkirakennetta varten vuosikymmenien, jopa vuosisatojen kuluessa rakennetun julkisen ja vapaaehtoisen turvallisuusorganisaation vastuun ja voimavarojen jakaminen laajalle haja-asutusalueelle olisi Helsingin turvallisuuspalveluiden kannalta vahingollista.”

”Jos näin kaikesta huolimatta käy, joudutaan monet tähän mennessä itsestään selvinä pidetyt hyvät ratkaisut miettimään uusiksi.”

”Monessa suhteessa rauhattomammaksi muuttuneessa maassamme tarvitaan järjestäytynyttä vapaaehtoistoimintaa varatumista varten. Myös pahimpiin uhkakuviin, mitkä suuri yleisö mielellään sulkee pois mielestään.”

Rainer Alho siteerasi suomalaista sananlaskua kuvaamaan myös ajankohtaista tilannetta: ”Varautuminen on viisautta eikä vahingon enne.”

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää